Πόλεμος στην Ουκρανία: Τον θάνατο 249 αμάχων επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τον θάνατο 249 αμάχων επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 553 στην Ουκρανία κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν από τις 4 π.μ. της 24ης Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 24.00 της 2ας Μαρτίου 2022 προκλήθηκαν από τη χρήση οπλικών συστημάτων που προκαλούν εκρήξεις (όπως βλήματα του πυροβολικού), πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού.

«Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους» στην Ουκρανία και «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», κάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς απευθυνόμενος στις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως στους Ρώσους.

«Τώρα που έχουμε τους όρους να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να το κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το 1,7 δισεκατομμύριο που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια.

Ο Γκρίφιθς εξέφρασε εξάλλου την «ανησυχία» του καθώς η βία «αυξάνεται ολοένα και περισσότερο» και οι μάχες επικεντρώνονται στα αστικά κέντρα.

«Είναι πιθανόν να υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου διότι υπάρχουν επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, κάτι που απαγορεύεται, και υπάρχουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους, γεγονός που τους εμποδίζει να παρέχουν βοήθεια, κάτι που επίσης απαγορεύεται», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εκεχειρία που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι οι ομάδες παρέμειναν στην Ουκρανία, αν και μετακινήθηκαν.

«Είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε σε εμπόλεμες χώρες, σε περιόδους βίας και για αυτό χρειαζόμαστε προστασία για τους εργαζόμενους μας», τόνισε.

«Συνεργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από την αρχή αυτής της επιχείρησης […]προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να γίνει με ασφάλεια», επεσήμανε ο Γκρίφιθς.

Οι δύο πλευρές έδωσαν εγγυήσεις, διαβεβαίωσε. «Όμως οι εγγυήσεις είναι ένα πράγμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία», εξήγησε.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM