Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι ξεκινούν μεγάλη επίθεση στα ανατολικά», λέει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι ξεκινούν μεγάλη επίθεση στα ανατολικά», λέει το Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία και προσπαθεί να διασπάσει την άμυνα κοντά στην πόλη Κρεμίνα, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουχάνσκ.

Συγκεκριμένα, ο Serhiy Haidai δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περάσει στην επίθεση και προσπαθούν να προωθηθούν δυτικά σε ένα χιονισμένο τοπίο μέσα σε δάση. Υπάρχει «μέγιστη κλιμάκωση» και μεγάλη αύξηση των βομβαρδισμών, πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

«Βλέπουμε μικρές ομάδες [Ρώσων στρατιωτών] να προσπαθούν να προχωρήσουν, μερικές φορές με την υποστήριξη βαρέων τεθωρακισμένων - οχημάτων μάχης πεζικού και αρμάτων μάχης - και μερικές φορές όχι. Υπάρχουν συνεχείς πυροβολισμοί».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επίθεση δεν είχε αποτέλεσμα. «Μέχρι στιγμής δεν είχαν καμία επιτυχία. Οι αμυντικοί μας μηχανισμοί έχουν καταφέρει να τους συγκρατήσουν εντελώς», είπε.

Οι δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία πριν από την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου, μέρα της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας. Ο κύριος στόχος της επίθεσης αυτής θα είναι η κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς, τμήματα του οποίου μέχρι σήμερα συνεχίζει να ελεγχει η Ουκρανία. 

Ο χρόνος της ενδεχόμενης επίθεσης είναι βέβαια άγνωστος. Ουκρανικές κυβερνητικές πηγές λένε ότι ένα σενάριο θα περιλάμβανε πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, και μια προσπάθεια να αποκοπεί το ανατολικό τμήμα της χώρας με βομβαρδισμό γεφυρών με παράλληλη προέλαση από το βορρά και το νότο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM