Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία κατάσχεσε αεροπλάνο στο πλαίσιο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία κατάσχεσε αεροπλάνο στο πλαίσιο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: UNSPLASH
0

Η Βρετανία έκανε χρήση των νέων αεροπορικών κυρώσεων για να κατάσχει ένα αεροσκάφος, αφού κατέστησε ποινικό αδίκημα την πτήση ή την προσγείωση ρωσικών αεροσκαφών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

«Χθες το βράδυ υπέγραψα επίσης ένα νόμο που κλείνει μερικά από τα ''παραθυράκια'' που έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό της ιδιοκτησίας μερικών απ' αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε ο Σαπς μιλώντας στο BBC.

«Υπάρχει ένα τέτοιο αεροσκάφος αυτή τη στιγμή στο έδαφος στο Φάρνμπορο, το οποίο ουσιαστικά κατασχέσαμε ενώ ερευνούσαμε περαιτέρω τις λίγες τελευταίες ημέρες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε νόμους διαθέσιμους που να καθιστούν κάτι τέτοιο δυνατό», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Ποινικό αδίκημα η πτήση πάνω από τον εναέριο χώρο της

Για την κίνηση αυτή από πλευράς Βρετανίας είχε ενημερώσει χθες η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, σημειώνοντας συγκεκριμένα, πως η χώρα μπορεί πλέον να θέσει υπό κράτηση ρωσικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο μίας σειράς νέων κυρώσεων επηρεάζουν τα ρωσικά αεροσκάφη και τις εξαγωγές διαστημικής και αεροπορικής τεχνολογίας.

Τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Εξωτερικών δίνουν στην κυβέρνηση εξουσίες που της επιτρέπει να θέσει υπό κράτηση ρωσικά αεροσκάφη στη Βρετανία και να καταστήσει ποινικό αδίκημα την πτήση ή την προσγείωση τους στη χώρα.

Η Τρας είπε ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν περαιτέρω «οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και σε όσους βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο».

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC Newsnight, Νικ Βατ, εξήγησε ότι η κίνηση αυτή δεν είχε στόχο να στοχεύσει ρωσικά αεροσκάφη, για τα οποία υπάρχει ήδη απαγόρευση πτήσης στη Βρετανία.

Αντίθετα, είπε ότι θα αντιμετωπίσουν τη «γκρίζα ζώνη» των ιδιωτικών αεροσκαφών που είναι νηολογημένα σε τρίτη χώρα και ναυλώνονται από πλούσιους Ρώσους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ