Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε η όπερα του Χάρκοβο και η πλατεία Ελευθερίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε η όπερα του Χάρκοβο και η πλατεία Ελευθερίας Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ρωσικοί πύραυλοι και ρουκέτες έπληξαν την πολιτιστική καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας σε μια θανατηφόρα και «σκληρή» επίθεση, όπως είπαν αξιωματούχοι.

Η Όπερα, η αίθουσα συναυλιών και κυβερνητικά γραφεία χτυπήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, ορόσημο της πόλης, στο κέντρο του Χάρκοβο.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ρωσικοί πύραυλοι και πύραυλοι έπληξαν την «πολιτιστική καρδιά» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο.

Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Χάρκοβο και η διπλανή Φιλαρμονική του Χάρκοβο φαίνεται να έχουν χτυπηθεί στην αεροπορική επιδρομή, σε πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει βομβαρδιστεί σφοδρά από την έναρξη του πολέμου την περασμένη εβδομάδα. Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν αμάχους που μπορεί να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε: «Σήμερα το πρωί δύο πύραυλοι Κρουζ έπληξαν το Χάρκοβο. Περισσότερα από 20 πανεπιστήμια είναι εκεί. Πολλοί Ρώσοι ζουν εκεί. Η νεολαία είναι λαμπερή και έξυπνη εκεί, ο κόσμος μαζευόταν εκεί για γιορτές. Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας που βρίσκουμε για τη γη μας και για την ελευθερία μας. Κάθε πλατεία σε κάθε πόλη της χώρας μας θα ονομάζεται Πλατεία Ελευθερίας. Δεν πρόκειται για μια τυχαία λανθασμένη καταστροφή, αλλά για μια συνειδητή εξόντωση ανθρώπων. Οι Ρώσοι ήξεραν τι πυροβολούσαν». 

Εν τω μεταξύ, το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Ιβάνκιβ της Ουκρανίας καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Το μουσείο στεγάζει μια σειρά από εξέχοντα έργα της καταξιωμένης Ουκρανής λαϊκής καλλιτέχνιδας Maria Prymachenko. 

Το J. Paul Getty Trust στο Λος Άντζελες καταδίκασε τη Ρωσία για την «σκόπιμη» καύση τοποθεσιών που συνδέονται με την ιστορία των τεχνών και του πολιτισμού στην Ουκρανία, που περιλαμβάνουν τώρα την όπερα και τη Φιλαρμονική καθώς και το Μουσείο Ιβάνκιβ. «Η υλική πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου είναι η κοινή μας κληρονομιά, η ταυτότητα και η έμπνευση για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Getty, James Cuno.

«Η πολιτιστική κληρονομιά έχει τη δύναμη να μας ενώσει και είναι κρίσιμη για την επίτευξη της ειρήνης. Είναι επίσης πολύ συχνά στόχος πολέμου, ένας άλλος τρόπος να καταστρέψεις και να ξεπεράσεις μια κοινωνία διαγράφοντας τη μνήμη της».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΟΥΜΕΝ ΡΑΝΤΕΦ

Διεθνή / Ρούμεν Ράντεφ: Ποιος είναι ο φιλορώσος νικητής των εκλογών στη Βουλγαρία - «Άγνωστη» η εξωτερική του πολιτική

Με αυτή την εξέλιξη ίσως να μπει ένα τέλος στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα έπειτα από οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα πέντε ετών
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM