Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε η όπερα του Χάρκοβο και η πλατεία Ελευθερίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε η όπερα του Χάρκοβο και η πλατεία Ελευθερίας Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ρωσικοί πύραυλοι και ρουκέτες έπληξαν την πολιτιστική καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας σε μια θανατηφόρα και «σκληρή» επίθεση, όπως είπαν αξιωματούχοι.

Η Όπερα, η αίθουσα συναυλιών και κυβερνητικά γραφεία χτυπήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, ορόσημο της πόλης, στο κέντρο του Χάρκοβο.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ρωσικοί πύραυλοι και πύραυλοι έπληξαν την «πολιτιστική καρδιά» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο.

Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Χάρκοβο και η διπλανή Φιλαρμονική του Χάρκοβο φαίνεται να έχουν χτυπηθεί στην αεροπορική επιδρομή, σε πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει βομβαρδιστεί σφοδρά από την έναρξη του πολέμου την περασμένη εβδομάδα. Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν αμάχους που μπορεί να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε: «Σήμερα το πρωί δύο πύραυλοι Κρουζ έπληξαν το Χάρκοβο. Περισσότερα από 20 πανεπιστήμια είναι εκεί. Πολλοί Ρώσοι ζουν εκεί. Η νεολαία είναι λαμπερή και έξυπνη εκεί, ο κόσμος μαζευόταν εκεί για γιορτές. Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας που βρίσκουμε για τη γη μας και για την ελευθερία μας. Κάθε πλατεία σε κάθε πόλη της χώρας μας θα ονομάζεται Πλατεία Ελευθερίας. Δεν πρόκειται για μια τυχαία λανθασμένη καταστροφή, αλλά για μια συνειδητή εξόντωση ανθρώπων. Οι Ρώσοι ήξεραν τι πυροβολούσαν». 

Εν τω μεταξύ, το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Ιβάνκιβ της Ουκρανίας καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Το μουσείο στεγάζει μια σειρά από εξέχοντα έργα της καταξιωμένης Ουκρανής λαϊκής καλλιτέχνιδας Maria Prymachenko. 

Το J. Paul Getty Trust στο Λος Άντζελες καταδίκασε τη Ρωσία για την «σκόπιμη» καύση τοποθεσιών που συνδέονται με την ιστορία των τεχνών και του πολιτισμού στην Ουκρανία, που περιλαμβάνουν τώρα την όπερα και τη Φιλαρμονική καθώς και το Μουσείο Ιβάνκιβ. «Η υλική πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου είναι η κοινή μας κληρονομιά, η ταυτότητα και η έμπνευση για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Getty, James Cuno.

«Η πολιτιστική κληρονομιά έχει τη δύναμη να μας ενώσει και είναι κρίσιμη για την επίτευξη της ειρήνης. Είναι επίσης πολύ συχνά στόχος πολέμου, ένας άλλος τρόπος να καταστρέψεις και να ξεπεράσεις μια κοινωνία διαγράφοντας τη μνήμη της».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM