Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Πάνω από 5.530 οι νεκροί κι από τις δύο πλευρές

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Πάνω από 5.530 οι νεκροί κι από τις δύο πλευρές Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνεχίζεται να αυξάνεται η λίστα των νεκρών στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας (ελέγχεται εν πολλοίς από την Χαμάς), περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το υπουργείο ανέφερε ότι 4.137 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 13.000 έχουν τραυματιστεί.

Από την πλευρά του Ισραήλ ο επίσημος αριθμός των θυμάτων όπως δηλώνεται ξεπερνάει τους 1.400. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στον τελευταίο αυτόν απολογισμό περιλαμβάνονται και οι νεκροί για την έκρηξη στην εκκλησία της Γάζας.

Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών δύο ακόμα μέλη της UNRWA επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει σε 16 από την έναρξη του πολέμου.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Επισκέψεις Γκουτέρες 

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω». «Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη. «Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.

Ερωτηθείς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λέρκε εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να είναι πιο ακριβής σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.

Ο ίδιος εξέφρασε «την ελπίδα ότι οι παραδόσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, με τρόπο ασφαλή, βιώσιμο και, ας το ελπίσουμε, με τρόπο ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μάρτιν Γκρίφιθς βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με τον Γκουτέρες για να διαπραγματευθούν με τις αιγυπτιακές αρχές τις λεπτομέρειες για την παράδοση της βοήθειας. Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA-AFP και Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικοινωνία Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής επικοινωνίας του με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Διεθνή / Επικοινωνία Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής επικοινωνίας του με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Μελόνι συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής με τον Αμερικανό πρόεδρο - μεταξύ άλλων - και για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

Διεθνή / Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

«Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο του λιμού» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Διεθνή / Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Δημοσιογράφος περιοδικών που λάμβανε πρόσκληση περιγράφει τι συνέβαινε στα διάσημα πάρτι με τους βιασμούς και τα ναρκωτικά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Διεθνή / Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Το κόμμα Chega κατέγραψε ρεκόρ 22% στις εκλογές στην Πορτογαλία, ενώ η κεντροδεξιά νίκησε χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Παραίτηση του ηγέτη των Σοσιαλιστών
LIFO NEWSROOM
Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Διεθνή / Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Ο Τραμπ καλεί τον Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών, τι ζητά το Κίεβο και πώς απαντά η Μόσχα με επιθέσεις και βαλλιστικούς πυραύλους.
LIFO NEWSROOM