Ποιος είναι ο Ναΐμ Κασέμ, ο εκτελών χρέη ηγέτης της Χεζμπολάχ

Ποιος είναι ο Ναΐμ Κασέμ, ο εκτελών χρέη ηγέτης της Χεζμπολάχ Facebook Twitter
Ο εκτελών χρέη ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ / Φωτογραφία: Getty Images
0

Ο σεΐχης Ναΐμ Κασέμ είναι ο εκτελών χρέη επικεφαλής της Χεζμπολάχ από τότε που ο μακροχρόνιος ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας για τον Λίβανο, σε σημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, παραλείποντας -για πρώτη φορά- οποιαδήποτε αναφορά σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι επιχειρησιακές στρατιωτικές δυνατότητες της οργάνωσης είναι «άθικτες», καθώς το Ισραήλ έχει σκοτώσει 30 διοικητές της. 

Όπως και ο Νασράλα, ο Κασέμ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του σιιτικού πολιτικού κόμματος και της ένοπλης οργάνωσης, αλλά θεωρείται ευρέως ότι δεν διαθέτει το χάρισμα και τις ρητορικές ικανότητες του πρώην ηγέτη. Παρόλα αυτά, ο κληρικός με τα λευκά τουρμπάνια και τη γκρίζα γενειάδα ήταν συχνά το δημόσιο πρόσωπο της Χεζμπολάχ. Αφού ο Νασράλα πέρασε στην παρανομία υπό τον φόβο δολοφονίας του από το Ισραήλ, εμφανιζόμενος μόνο σε τηλεοπτικές ομιλίες, ο Ναΐμ Κασέμ συνέχισε να εμφανίζεται σε συγκεντρώσεις και τελετές και έχει καθίσει για συνεντεύξεις σε ξένους δημοσιογράφους.

Ο Ναΐμ Κασέμ διορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ το 1991 από τον τότε ηγέτη της ένοπλης οργάνωσης, Αμπάς αλ-Μουσαβί, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου τον επόμενο χρόνο. Ο Κασέμ παρέμεινε στον ρόλο του όταν ο Νασράλα έγινε αρχηγός, και εδώ και καιρό είναι ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Χεζμπολάχ, δίνοντας συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών εχθροπραξιών με το Ισραήλ που μαίνονταν τον τελευταίο χρόνο.

Στην πράξη, ωστόσο, η δύναμή του εντός της Χεζμπολάχ ήταν περιορισμένη υπό τον Νασράλα. Ο Χασίμ Σαφιεντίν, ένας ξάδελφος του Νασράλα που επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της ομάδας -και όχι ο Κασέμ- θεωρούνταν γενικά ο διάδοχος του ηγέτη. Αλλά δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση και ο Σαφιεντίν δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως ούτε έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις μετά τον θάνατο του Νασράλα. Στον Κασέμ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική ομάδα, ενώ θεωρείται από πολλούς ως «πιο ακραίος» από τον Νασράλα, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις του.

Γεννήθηκε στην πόλη Kfar Fila στο νότιο Λίβανο και σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου πριν εργαστεί για αρκετά χρόνια ως καθηγητής χημείας.Παράλληλα, ακολούθησε θρησκευτικές σπουδές και συμμετείχε στην ίδρυση της Ένωσης Μουσουλμάνων Φοιτητών του Λιβάνου, μιας οργάνωσης που αποσκοπούσε στην προώθηση της «θρησκευτικής προσήλωσης» μεταξύ των φοιτητών.

Τη δεκαετία του 1970, ο Κασέμ εντάχθηκε στο Κίνημα των Αποστεωμένων, μια πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον ιμάμη Μούσα Σαντρ και πίεζε για μεγαλύτερη εκπροσώπηση της ιστορικά παραγνωρισμένης και εξαθλιωμένης σιιτικής κοινότητας του Λιβάνου. Η ομάδα μετεξελίχθηκε στο κίνημα Amal, μια από τις κύριες ένοπλες ομάδες στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, και τώρα ένα ισχυρό πολιτικό κόμμα. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην εκκολαπτόμενη Χεζμπολάχ, η οποία σχηματίστηκε με την υποστήριξη του Ιράν μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982 και την κατοχή της νότιας περιοχής της χώρας.

*Με πληροφορίες από AP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM