Ποια είναι η πιο κρύα πόλη στον κόσμο;

Ποια είναι η πιο κρύα πόλη στον κόσμο; Facebook Twitter
Το Γιακούτσκ - Φωτ.: Getty Images.
0

Το Γιακούτσκ βρίσκεται στη Σιβηρία και με πληθυσμό περίπου 330.000 ανθρώπους θεωρείται μία από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο. 

Η Σιβηρία αποτελεί από τις πιο κρύες και πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του κόσμου και το Γιακούτσκ βρίσκεται στη μέση αυτής της τεράστιας περιοχής φιλοξενώντας περίπου 336.200 ανθρώπους. Πολλοί από τους κατοίκους εργάζονται για την Alrosa, μια εταιρεία που διαχειρίζεται ένα ορυχείο διαμαντιών στην πόλη.

Οι θερμοκρασίες στο Γιακούτσκ έχουν φτάσει τους μείον 60 βαθμούς Κελσίου. Μερικοί κάτοικοι επιμένουν ότι έχουν βιώσει πολύ πιο κρύες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να το επαληθεύσουν επειδή «το θερμόμετρο δείχνει μόνο μέχρι τους μείον 63 βαθμούς».

Ωστόσο, ενώ το Γιακούτσκ είναι η πιο κρύα πόλη, υπάρχουν άλλα, λιγότερο πυκνοκατοικημένα μέρη που είναι ακόμα πιο παγωμένα. Το Οϊμιάκον, ένας ρωσικός οικισμός περίπου 500 κατοίκων, έφτασε σε παγετό τους μείον 71,2 βαθμούς Κελσίου το 1924. Παραδόξως, το Γιακούτσκ και το Οϊμιάκον δεν είναι κοντά το ένα στο άλλο. Βρίσκονται σε απόσταση 928 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου 21 ώρες.

Η Σιβηρία είναι τόσο κρύα λόγω ενός «συνδυασμού μεγάλου γεωγραφικού πλάτους και μιας τόσο μεγάλης χερσαίας μάζας», δήλωσε ο Άλεξ ΝτεΚαρία, καθηγητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Millersville στην Πενσυλβάνια. Στην περίπτωση της Σιβηρίας, το χιόνι και η κάλυψη πάγου παίζουν επίσης ρόλο, καθώς βοηθούν στη διατήρηση του κρύου αντανακλώντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα.

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε αυτές τις εχθρικές τοποθεσίες της Σιβηρίας; «Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι περήφανοι για το πού ζουν και την εφευρετικότητα που έχουν για να ζουν με επιτυχία σε σκληρά μέρη», εκτιμά η Κάρα Όκομποκ ανθρωπολόγος και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame. 

Με πληροφορίες από Live Science

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM