Πηγές: «Φινλανδία και Σουηδία θα ανακοινώσουν από κοινού, τον Μάιο, την επιθυμία ένταξης στο ΝΑΤΟ»

Πηγές: «Φινλανδία και Σουηδία θα ανακοινώσουν από κοινού, τον Μάιο, την επιθυμία ένταξης στο ΝΑΤΟ» Facebook Twitter
Getty Images
0

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί τον Μάιο την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γράφουν σήμερα η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti και η σουηδική Expressen, επικαλούμενες καλά πληροφορημένες πηγές.

Μολονότι έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν επιλέξει, προς το παρόν, να μην ενταχθούν σε αυτό. Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν και οι δύο στροφή 180 μοιρών.

Σύμφωνα με την Iltalehti, οι ηγέτες των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν στα μέσα Μαΐου και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν δημοσίως ότι σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στις αρχές Απριλίου, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν στο CNN ότι οι συζητήσεις σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία έχουν πάρει εξαιρετικά σοβαρή τροπή μετά την εισβολή της Ρωσίας και ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι το θέμα αναφέρθηκε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις αυτές είναι ενδεικτικές του πόσο η ρωσική εισβολή έχει φέρει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ και έχει ενισχύσει την ενότητά του.  Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ζητήσει να σταματήσει το ΝΑΤΟ να επεκτείνεται ανατολικά και να δέχεται νέα μέλη, κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι αποτελεί απειλή για τη ρωσική ασφάλεια. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ αυξάνει την υποστήριξή του στην Ουκρανία και ετοιμάζεται πλέον να υποδεχθεί νέα μέλη.

«Αν κοιτάξετε την κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία, και πώς οι απόψεις τους άλλαξαν δραματικά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, νομίζω ότι αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πώς αυτή ήταν μια στρατηγική αποτυχία», παρατηρούσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ