Πέθανε ο Καλίστο Τάντσι -Από την άνοδο της γαλακτοκομικής αυτοκρατορίας στο σκάνδαλο χρεών της Parmalat

Καλίστο Τάντσι Facebook Twitter
AP Photo/Marco Vasini
0

Σε ηλικία 83 ετών απεβίωσε ο Καλίστο Τάντσι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του γαλακτοκομικού κολοσσού Parmalat.

Ο Τάντσι με καταγωγή από την Πάρμα, στα 22 του ίδρυσε την γαλακτομική του βιομηχανία το 1961, μετατρέποντας την οικογενειακή επιχείρηση σε πολυεθνική εταιρεία, που μετρούσε περίπου 130 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Ο Τάντσι, εφευρέτης του γάλακτος μακράς διαρκείας, ήταν παρόν στον τομέα των τροφίμων (Parmalat), στον τουρισμό (Parmatour), στην τηλεόραση (Odeon TV) και στο ποδόσφαιρο (Parma Calcio). 
Ήταν ένας άνθρωπος γενναιόδωρος προς την πόλη της Πάρμα, κάνοντας δωρεές μεγάλα ποσά για σημαντικές αναστηλώσεις. 

Ωστόσο, ο Τάντσι βρέθηκε στο επίκεντρο το 2003, όταν ξέσπασε το κραχ της Parmalat. Τότε, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, αποκαλύφθηκε ότι είχε στήσει «το μεγαλύτερο εργοστάσιο χρέους στην ιστορία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού».

Στα τέλη εκείνου του έτους, η Parmalat κατέρρευσε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα χρέη να αγγίζουν τα 14,2 δισ. ευρώ (17,5 δισ. δολάρια). Οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν ο ιδρυτής του ιταλικού κολοσσού παραποίησε τα λογιστικά στοιχεία, οδηγώντας την εταιρεία σε χρεοκοπία. 

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Parmalat διέθεσε ομόλογα αξίας 100 εκ. δολαρίων σε επενδυτές το 2003 την ίδια στιγμή που παραποίησε τα λογιστικά της βιβλία, ανακοινώνοντας ότι χρησιμοποίησε διαθέσιμο ρευστό για την επαναγορά χρέους της ύψους 3,6 δισ. δολαρίων.

Το 2010 ο Τάντσι καταδικάστηκε σε σχεδόν 18 χρόνια φυλάκιση, ενώ η Parmalat απορροφήθηκε από την Γαλλική Lactalis. Εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου, ο Calisto Tanzi έχασε τον τιμητικό τίτλο του «Ιππότη Εργασίας, που του είχε απονείμει το 1984 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ