Πέθανε ο φωτογράφος της φημισμένης λήψης με τον άντρα μπροστά από τα τανκς στην πλατεία Τιεν Αν Μεν

Πέθανε ο φωτογράφος της φημισμένης λήψης με τον άντρα μπροστά από τα τανκς στην πλατεία Τιεν Αν Μεν Facebook Twitter
0

Πέθανε ο Τσάρλι Κόουλ, ένας από τους φωτογράφους που κατέγραψε την περίφημη στιγμή με τον άνδρα που στάθηκε μπροστά από τα τανκς κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων στη πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989.

Η εικόνα του άνδρα που στέκεται μπροστά από το κονβόι με τα τανκς μία ημέρα μετά το θάνατο εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων, ανθρώπων, έμελλε να γίνει σύμβολο των διαμαρτυριών ενώ ο Κόουλ κέρδισε το βραβείο World Press Photo 1990.

Τα τελευταία χρόνια ο Κόουλ ζούσε στο Μπαλί της Ινδονησίας και πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 64 ετών.

Ο Κόουλ ήταν ένας από τους τέσσερις φωτογράφους που απαθανάτισαν την σκηνή στις 5 Ιουνίου το 1989. Τράβηξε  την φωτογραφία χρησιμοποιώντας έναν τηλεφακό από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου, σκηνοθετώντας το κάδρο του ώστε ο άνδρας να φαίνεται στην αριστερή κάτω γωνία της εικόνας.


Ο ίδιος αργότερα περιέγραψε το πως περίμενε ότι ο άνδρας θα σκοτωθεί και ένιωσε ότι είχε την ευθύνη να καταγράψει ό,τι συνέβαινε. Ωστόσο ο άγνωστος διαδηλωτής τελικά απομακρύνθηκε από τη σκηνή από δύο άλλους άνδρες. Το τι συνέβη μετά σε εκείνον παραμένει άγνωστο.

Ο Κόουλ γνώριζε ότι θα έμπαινε στο στόχαστρο της Ασφάλειας της Κίνας που θα τον αναζητούσε. Γι αυτό το λόγο έκρυψε το φιλμ - που δεν είχε εμφανίσει - στο μπάνιο. Λίγο αργότερα, αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα και έψαξαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου αλλά δεν βρήκαν το φιλμ.

Η σκηνή που φωτογραφήθηκε από τον ίδιο και άλλους τρεις φωτογράφους έγινε σύμβολο της ειρηνικής αντίστασης σε όλον τον κόσμο.

Η Τιεν Αν Μεν παραμένει ένα ζήτημα που υπόκειται σε βαριά λογοκρισία στην σύγχρονη Κίνα με τις φωτογραφίες του άνδρα που στάθηκε μπροστά από τα τανκς να έχουν απαγορευτεί.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM