Πέθανε ο Δανός σκιτσογράφος Kurt Westergaard - Είχε σχεδιάσει τα σκίτσα του Μωάμεθ

Πέθανε ο Δανός σκιτσογράφος Kurt Westergaard - Είχε σχεδιάσει τα σκίτσα του Μωάμεθ Facebook Twitter
EPA
0

Ο Δανός καλλιτέχνης Kurt Westergaard, διάσημος για τα σκίτσα του Μωάμεθ που προκάλεσαν οργή στον μουσουλμανικό κόσμο, πέθανε στην ηλικία των 86 ετών.

Την είδηση του θανάτου του έκανα γνωστή η οικογένειά του στα δανέζικα ΜΜΕ σήμερα.

Ο Westergaard πέθανε στον ύπνο του μετά από μια μακρά περίοδο κακής υγείας, δήλωσε η οικογένειά του στην εφημερίδα Berlingske.

Ο εικονογράφος ήταν ο δημιουργός 12 σκίτσων, που δημοσιεύθηκαν από την καθημερινή εφημερίδα Jyllands-Posten με τίτλο «Το πρόσωπο του Μωάμεθ».

Τα σκίτσα αρχικά πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, αλλά μετά από δύο εβδομάδες, ακολούθησε η πρώτη διαμαρτυρία στην Κοπεγχάγη.

Η οργή κατά της Δανίας κλιμακώθηκε σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο τον Φεβρουάριο του 2006.

Η βία που συνδέεται με τα σκίτσα κορυφώθηκε με την επίθεση το 2015 στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, με 12 νεκρούς. Η εφημερίδα είχε επανατυπώσει τα σκίτσα το 2012.

Ο Westergaard εργαζόταν στη Jyllands-Posten από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως εικονογράφος, και σύμφωνα με την Berlingske, το εν λόγω σκίτσο του Μωάμεθ είχε πράγματι εκτυπωθεί μια φορά στο παρελθόν, αλλά χωρίς να προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Westergaard, όπως και άλλοι που σχετίζονται με αντίστοιχα σκίτσα, ζούσαν υπό αστυνομική προστασία σε μυστική διεύθυνση.

Στις αρχές του 2010, η αστυνομία της Δανίας συνέλαβε έναν 28χρονο Σομαλό οπλισμένο με μαχαίρι στο σπίτι του Westergaard, ο οποίος σχεδίαζε να τον σκοτώσει.

Με πληροφορίες του berlingske/jyllands-posten

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ