Πέθανε το δέντρο-σύμβολο της φιλίας του Τραμπ και Μακρόν

Πέθανε το δέντρο-σύμβολο της φιλίας του Τραμπ και Μακρόν Facebook Twitter
0

Οι εικόνες που απαθανάτιζαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς φύτευαν μια βελανιδιά στους κήπους του Λευκού Οίκου είχαν σκοπό να συμβολίσουν τη φιλία που επεδείκνυαν τότε οι δύο ηγέτες. Αλλά, το δέντρο πέθανε ενώ βρισκόταν σε καραντίνα.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε προσφέρει το νεαρό δέντρο στον αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, τον Απρίλιο του 2018. Μεταξύ δημόσιων εμφανίσεων και ανταλλαγών φιλοφρονήσεων, οι δύο αρχηγοί κρατών, με φτυάρια στα χέρια, υπό το βλέμμα των συζύγων τους και πάνω απ' όλα μπροστά στις κάμερες των ΜΜΕ όλου του κόσμου, έριξαν λίγο χώμα στις ρίζες του φυτού.

Η μικρή βελανιδιά προερχόταν από δάσος της βόρειας Γαλλίας όπου σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 αμερικανοί Πεζοναύτες ενώ μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Όμως το δέντρο-σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως, για να μπει σε καραντίνα. «Είναι υποχρεωτικό για κάθε ζωντανό οργανισμό που εισάγεται στις ΗΠΑ», είχε εξηγήσει ο Ζεράρ Αρό, ο τότε πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον. «Θα ξαναφυτευτεί μετά», είχε διαβεβαιώσει.

Στην πραγματικότητα, δεν ξαναφυτεύτηκε ποτέ, είπε αυτή την εβδομάδα διπλωματική πηγή, ενώ Μακρόν και Τραμπ συναντώνταν ξανά με την ευκαιρία της 75ης επετείου της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, όπου αποπειράθηκαν να βάλουν σε δεύτερο πλάνο τις πολλές διαφωνίες τους, για ζητήματα από το Ιράν ως το εμπόριο, που ήγειραν εντάσεις στη διμερή σχέση την τελευταία χρονιά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μετά τη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν ειρήνη στο εμπόριο. Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM