Περισσότεροι από 100 τραυματίες κατά τα χθεσινά επεισόδια στα Σκόπια

Περισσότεροι από 100 τραυματίες κατά τα χθεσινά επεισόδια στα Σκόπια Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες στα Σκόπια, οι περισσότεροι ελαφρά, στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την εισβολή στο κοινοβούλιο οργισμένων διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ.


«Εβδομήντα πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, επτά άλλα πρόσωπα δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.


Η κατάσταση στα Σκόπια σήμερα «έχει εξομαλυνθεί γύρω από το κοινοβούλιο και στις συνοικίες του κέντρου της πόλης», πρόσθεσε η αστυνομία.

Χθες, η εκλογή ενός νέου προέδρου του κοινοβουλίου, του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, από τον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή διαδηλωτών, υποστηρικτών της δεξιάς (VMRO-DPMNE), οι οποίοι θεώρησαν άδικη την ψηφοφορία. Ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τον ηγέτη της αριστερής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ με το πρόσωπο ματωμένο μέσα στο χάος που ακολούθησε την εισβολή στην αίθουσα του κοινοβουλίου των υποστηρικτών του VMRO-DPMNE, του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.


Το VMRO-DPMNE είχε έρθει πρώτο στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου, που έγιναν για βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Όμως απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 120 βουλευτών που περιλαμβάνει συνολικά η βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο δεξιός πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ από την πλευρά του αρνήθηκε να επιτρέψει στον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα αλβανικά κόμματα, παρόλο που ο συνασπισμός αυτός διέθετε μια πλειοψηφία στη βουλή (67 βουλευτές στους 120).


Υποστηρικτές της δεξιάς διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και εβδομάδες στα Σκόπια, υποστηρίζοντας πως μια κυβέρνηση του SDSM και των αλβανικών κομμάτων θα έπληττε την εθνική ενότητα της ΠΓΔΜ. Απορρίπτουν ιδιαίτερα το αίτημα να χορηγηθεί στην αλβανική καθεστώς επίσημης γλώσσας στο σύνολο της επικράτειας, κάτι που αποτελεί γι' αυτούς ένα πρώτο στάδιο για τον διαμελισμό της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM