«Περίεργα περιστατικά» κοντά στον Λευκό Οίκο: Έρευνες για πιθανές επιθέσεις με «κατευθυνόμενη ενέργεια» σε αξιωματούχους

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες ερευνούν μυστήρια περιστατικά με επιθέσεις σε Αμερικανούς διπλωμάτες - Θυμίζουν «σύνδρομο της Αβάνας» Facebook Twitter
Pixabay
0

Δύο περίεργα περιστατικά, που φαίνεται να εκτυλίσσονται κοντά στον Λευκό Οίκο και θυμίζουν τις επιθέσεις κατά Αμερικανών στην Κούβα, ερευνούν ομοσπονδιακοί πράκτορες, όπως αποκαλύφθηκε χθες.

Τα περιστατικά προκάλεσαν συμπτώματα του λεγόμενου «συνδρόμου της Αβάνας» σε Αμερικανούς αξιωματούχους. Συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν ανεξήγητα νευρολογικά προβλήματα, όπως ανέφερε το CNN.

Οι πιο πρόσφατες από τις ύποπτες επιθέσεις σημειώθηκαν τον Νοέμβριο, όταν ένας αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας εμφάνισε συμπτώματα ενώ βρισκόταν κοντά στο γκαζόν του οβάλ γραφείου, νότια του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Το άλλο επεισόδιο αφορούσε μία επίσης αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η οποία φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα καθώς έκανε βόλτα τον σκύλο της, σε ένα προάστιο της Βιρτζίνια λίγο έξω από την Ουάσιγκτον το 2019, ανέφερε το  GQ πέρυσι.

Το Πεντάγωνο και άλλες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει έρευνες για τις πιθανές επιθέσεις, αν και δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το θέμα, όπως αναφέρει το CNN. Αξιωματικοί στον τομέα της Άμυνας ενημέρωσαν τους γερουσιαστές την περασμένη εβδομάδα για τις έρευνες και δήλωσαν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενδεχομένως να ευθύνεται η Κίνα για τις ύποπτες επιθέσεις.

Το «σύνδρομο της Αβάνας» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016 όταν το διπλωματικό προσωπικό και το προσωπικό πληροφοριών στην Κούβα άρχισε να αναφέρει συμπτώματα, που δεν προκύπτουν από κάποια γνωστή ασθένεια. Προσωπικό σε διπλωματικές θέσεις σε Κίνα και Ρωσία υπέφεραν παρόμοια ανεξήγητα συμπτώματα, ανέφερε το CNN.

Μερικά συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό περιλαμβάνουν περίεργους θορύβους, μετά από τους οποίους ακολουθεί ζάλη, ναυτία, σοβαρός πονοκέφαλος και απώλεια μνήμης. Αν και ελάχιστα είναι γνωστά για τα περίεργα περιστατικά, μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξε ότι είναι πιθανόν το μέσο των επιθέσεων να είναι τα μικροκύματα, ανέφερε το CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τα επεισόδια αυτά. «Η υγεία και η ευημερία των Αμερικανών δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη διοίκηση του Μπάιντεν. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά όλες τις αναφορές περιστατικών υγείας από το προσωπικό μας. Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται στενά με τμήματα και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ανεξήγητων περιστατικών υγείας και τη διασφάλιση της ασφάλειας των Αμερικανών, που υπηρετούν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο The Hill.

«Δεδομένου ότι εξακολουθούμε να αξιολογούμε τα αναφερόμενα περιστατικά και ότι πρέπει να προστατεύσουμε το απόρρητο των ατόμων, που τα αναφέρουν, δεν μπορούμε να παρέχουμε ή να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή.» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες του CNN/The Hill/NewYorkPost

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ