Πεντάγωνο: H επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν επηρεάζει τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Πεντάγωνο: H επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν επηρεάζει τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF RABIH YOUSSEF
0

Εκπρόσωποι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν σήμερα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG), στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, έχουν επηρεάσει τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και οδηγώντας σε «παύση των επιχειρήσεων» στην ανατολική Συρία.

Ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ τόνισε στους δημοσιογράφους αυτή η προσωρινή διακοπή σημαίνει ότι κάποιες από τις χερσαίες επιχειρήσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – την πολιτοφυλακή που στηρίζουν οι ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ι.Κ., με το YPG να είναι η κυριότερη συνιστώσα της – έχουν προσωρινά ανασταλεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνή συνασπισμού, που υπό τις ΗΠΑ μάχεται το Ι.Κ., δεν έχουν επηρεαστεί και ότι οι SDF συνεχίζουν να ελέγχουν εδάφη που ανακατέλαβαν από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δει μαχητές των SDF να αποχωρούν από την μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Κάποιοι μαχητές που επιχειρούν στις τάξεις των SDF αποφάσισαν να αποσυρθούν από τις επιχειρήσεις στο μέσο τμήμα της κοιλάδας του Ευφράτη Ποταμού και να πολεμήσουν αλλού, πιθανώς στο Αφρίν», τόνισε.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι εκατοντάδες μαχητές των SDF έχουν αποχωρήσει από το μέσο τμήμα της κοιλάδας του Ευφράτη Ποταμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (Centcom) υπογράμμισε ότι η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν αποσπά την προσοχή από τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Διεθνή / ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» τον στόχο 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην άμυνα, ζητώντας ευελιξία ή εξαίρεση για τη Μαδρίτη στο επερχόμενο summit του NATO
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνει ενδείξεις παραβίασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, με αναφορές σε αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήγματα σε νοσοκομεία και βία εποίκων
LIFO NEWSROOM
Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Η στρατηγική εντάσσεται στην προετοιμασία για τη γαλλοβρετανική σύνοδο στις 8 Ιουλίου, που θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο
LIFO NEWSROOM