Παρίσι: Επεισόδια και δακρυγόνα στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

ΠΑρίσι επεισόδια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στο περιθώριο των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά σήμερα στο Παρίσι.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν δε, χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πρώτες εντάσεις σημειώθηκαν μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πορείας, νωρίς το απόγευμα. Μια ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα αποσπάστηκε από την κύρια πορεία για να συγκρουστεί με την αστυνομία.

Προσπάθησαν να στήσουν ένα οδόφραγμα χρησιμοποιώντας πασσάλους και επιτέθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου είκοσι καταστήματα, κυρίως καταστήματα McDonald's, ασφαλιστικές εταιρίες, κτηματομεσιτικά γραφεία και τράπεζες υπέστησαν ζημιές ενώ έγινε διάρρηξη σε ένα αυτοκίνητο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα, φρούτα κ.λπ, στις αστυνομικές δυνάμεις, που προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση αυτή διοργανώθηκε μετά το κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων, με αιτήματα τα μισθολογικά θέματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, την κοινωνική προστασία και την οικολογική μετάβαση.

Πολλά ηγετικά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου, και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ ήταν παρόντες στην πορεία.

Σε όλη τη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για την Πρωτομαγιά, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα πολιτικό μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έναντι της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Στη Μασσαλία, κρατώντας μια σημαία "για τη λαϊκή ένωση" (της Αριστεράς), η Μαρτίν Ακούν, μια 65χρονη συνταξιούχος γιατρός, εξήγησε ότι πήγε στη διαδήλωση «για να δείξει ότι δεν δόθηκε στον Μακρόν λευκή επιταγή για πέντε χρόνια, θέλαμε να μπλοκάρουμε την κυρία Λεπέν».

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία. Ακτιβιστές της υπεραριστεράς «διέπραξαν έναν ορισμένο αριθμό υλικών ζημιών και η επέμβαση της αστυνομίας έγινε για να τους διαλύσει», ανακοίνωσε η νομαρχία.

Παράθυρα κτηματομεσιτικών γραφείων έσπασαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Σωματεία και σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι θέλουν μια πιο κοινωνική και οικολογική πολιτική.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν συγκεκριμένα ένα από τα σημεία έντασης της σημερινής ημέρας. Ο Μακρόν σκοπεύει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 που είναι σήμερα στα 64 ή 65 έτη.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM