Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτα

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μετά από 18 ταραχώδεις μήνες κατά τους οποίους η χώρα αντιμετώπισε υψηλό πληθωρισμό και τις συνέπειες του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας.

Σήμερα, η Νατάλια Γκαβριλίτα ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή της παραιτείται, έπειτα από μόλις ενάμιση χρόνο στην εξουσία. Η πρόεδρος της χώρας, Μάγια Σαντού, αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αυτή η περίοδος σημαδεύτηκε από οικονομική αναταραχή και τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

«Πιστεύω στον μολδαβικό λαό. Πιστεύω στη Μολδαβία», είπε η Γκαβριλίτα σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα σε όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις».

Τι οδήγησε στην απόφαση παραίτησης

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,5 εκατ. κατοίκων είδε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και Ουκρανούς πρόσφυγες να έρχονται μαζικά στη χώρα.

Έχει υποστεί διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και πασχίζει να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό αέριο.

Ξέσπασαν διαδηλώσεις για την αύξηση των τιμών ιδιαίτερα για το αέριο από τη Μόσχα, οι οποίες σύμφωνα με το Κισινάου αποτελούσαν τμήμα της χρηματοδοτούμενης από το Κρεμλίνο εκστρατείας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Η Γκαβριλίτα ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Αύγουστο του 2021, όταν το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της, το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης, εξασφάλισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με εντολή να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν τη Μολδαβία ως υποψήφια χώρα για ένταξη πέρυσι σε έναν διπλωματικό θρίαμβο για την πρόεδρο Μάγια Σαντού, η οποία εξελέγη το 2020.

Σήμερα η πρόεδρος της χώρας αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και είπε πως θα έχει διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

«Παρά τις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις, η χώρα κυβερνήθηκε υπεύθυνα, με πολλή προσοχή και αφοσιωμένη εργασία. Έχουμε σταθερότητα, ειρήνη και ανάπτυξη -- εκεί που άλλοι ήθελαν πόλεμο και χρεοκοπία», έγραψε η Μάγια Σαντού στο Facebook.

«Ακολουθώντας τις νομικές διαδικασίες, ακολουθώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού, θα έχω διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και, στη συνέχεια, θα διορίσω υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM