Παπαζάχος για Τουρκία: «Είναι πάνω σε εξωγενή ζώνη που δίνει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς»

Παπαζάχος για Τουρκία: «Είναι πάνω σε εξωγενή ζώνη που δίνει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς» Facebook Twitter
Φωτ. από το επίκεντρο του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη / Χ
0

Για τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε την Κωνσταντινούπολη, μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Λίγες ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που προκάλεσε αναστάτωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Κώστας Παπαζάχος αρχικά, εμφανίζεται καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από το περιστατικό.

Ωστόσο σχετικά με την Κωνσταντινούπολη, εξηγεί πως «το μόνο κακό με τον εν λόγω σεισμό είναι πάνω σε μια πολύ μεγάλη εξωγενή ζώνη, η οποία δίνει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς».

«Ο σεισμός έγινε στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, ακριβώς αυτή την εξωγενή ζώνη που υπάρχει εδώ, ένα ρήγμα. Ορίζοντες μετατόπισης δεξιόστροφα δηλαδή το κάτω κομμάτι κινείται προς τα ανατολικά. Το πάνω κομμάτι μένει σχετικά ακίνητο, έχει γίνει περίπου στο κέντρο, αν και η σεισμική ακολουθία επεκτείνεται προς τη μεριά της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια γνωστή ρήξη», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

«Κενή ζώνη δεν είναι αυτός ο περίφημος σεισμός ο οποίος περίμεναν και περιμένουν οι επιστήμονες που είναι στα ρήγματα που είναι λίγο πιο ανατολικά, τα οποία δεν έχουν σπάσει και ένας πολύ μικρός σεισμός για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ρήγματος, με μάλλον πιθανότατα πολύ περιορισμένες επιπτώσεις, ίσως λίγο στις ακτές να υπάρχουν κάποιες περιορισμένες επιπτώσεις, δεν είναι κάτι το ανησυχητικό», συνέχισε.

«Συγκεκριμένος σεισμός έχει γίνει οριακά αισθητός στον ελληνικό χώρο. Το μόνο κακό με τον εν λόγω σεισμό είναι πάνω σε μια πολύ μεγάλη εξωγενή ζώνη, η οποία δίνει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς. Ιστορικά έχει δώσει σεισμούς πάνω από 7 με πολύ μεγάλες, πολλά θύματα και πολύ σημαντικές βλάβες. Κατά συνέπεια είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη», κατέληξε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ