LIVE!

Πανηγυρική ανακοίνωση από την Τουρκία: Πετύχαμε εκκαθάριση των συνόρων από τους τζιχαντιστές

Πανηγυρική ανακοίνωση από την Τουρκία: Πετύχαμε εκκαθάριση των συνόρων από τους τζιχαντιστές Facebook Twitter
EPA/STR
2

Η Τουρκία διεκδικεί την επιτυχία στην εκστρατεία της για την εξάλειψη του ISIS από τις παραμεθόριες περιοχές της. Η τρομοκρατική οργάνωση φέρεται να έχει χάσει τον έλεγχο της τελευταίας λωρίδας του εδάφους της κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, σύμφωνα με τις πηγές και τα τουρκικά πρακτορεία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε απόψε ότι τα τουρκο-συριακά σύνορα είναι απολύτως ασφαλισμένα αφού οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σύριοι αντάρτες εκδίωξαν και από τις τελευταίες θέσεις που κατείχαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.


«Από το Αζάζ μέχρι τη Ζαραμπλούς, η μεθόριός μας σε μήκος 91 χιλιομέτρων έχει εκκαθαριστεί. Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εκδιωχθεί», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Ντιγιάρμπακιρ που μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση.
Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει και τις τελευταίες του θέσεις στα τουρκο-συριακά σύνορα.


«Το Ισλαμικό Κράτος έχασε κάθε επαφή με τον έξω κόσμο αφού απώλεσε τα τελευταία συνοριακά χωριά ανάμεσα στον ποταμό Σαζούρ και την πόλη Αλ-Ράι», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.«Οι αντάρτες και ισλαμιστικές οργανώσεις με την υποστήριξη των τουρκικών τανκς και της αεροπορίας» κατέλαβαν πολλά χωριά κατά μήκος της μεθορίου, αφού το Ισλαμικό Κράτος υποχώρησε, θέτοντας τέλος στην παρουσία του στα σύνορα», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

 

Η απώλεια της συνοριακής ζώνης στερεί από το Ισλαμικό Κράτος τα περάσματα που χρησιμοποιούσε για να τροφοδοτείται σε μαχητές και προμήθειες από την Τουρκία, αν και η οργάνωση εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.


Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 24 Αυγούστου την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και οι κούρδοι αντάρτες που διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη των δυνάμεων τζιχαντιστών από μεγάλο τμήμα της τουρκο-συριακής μεθορίου.


Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) αποτελούν στρατηγικό εταίρο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.


Η Άγκυρα από την πλευρά της θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση» και θεωρεί ότι η δραστηριοποίησή της κατά μήκος των συνόρων θα οδηγήσει στη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής ζώνης στη βόρεια Συρία.


Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού συνδέονται στενά με το PKK που συγκρούεται με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη νοτιο-ανατολική Τουρκία μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τον Ιούλιο 2015.

2

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο - «Εξελέγη ο γιος του Χαμενεΐ»

Νέες επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο - Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως έχουν τον «πλήρη έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ - Συντρίμμια σκότωσαν 11χρονη στο Κουβέιτ - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM
Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM