Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου: Λίστα κατά της τρανσοφοβίας στο προσωπικό του - Οι απαγορευμένες εκφράσεις και προσεγγίσεις

Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου: Λίστα κατά της τρανσοφοβίας στο προσωπικό του - Οι απαγορευμένες εκφράσεις και προσεγγίσεις Facebook Twitter
0

Συστάσεις για αποφυγή προσεγγίσεων που δημιουργούν διακρίσεις απέναντι τρανς ή non-binary άτομα απηύθυνε μέσω της ιστοσελίδας του το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι μικρο-προσβολές αυτές παίρνουν μορφή καθημερινά «σε επίπεδο λεκτικό ή μη, αγένειας, περιφρόνησης ή ευθείας προσβολής», εκούσια ή ακούσια, στέλνοντας ένα εχθρικό, υποτιμητικό ή αρνητικό μήνυμα.

Για παράδειγμα, ζητείται από το προσωπικό να αποφεύγει γενικεύσεις τύπου «όλες οι γυναίκες σιχαίνονται την περίοδό τους» ή «όλοι οι άνθρωποι έχουν σκεφτεί κάποια στιγμή να ανήκουν στο άλλο φύλο».

Άλλα σχόλια (όπως «δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αγαπάς τον εαυτό σου» ή «υπάρχουν γυναίκες με μπάσα φωνή, γιατί σιχαίνεσαι τη δική σου») «υποτιμούν ή ακυρώνουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα βιώματα των τρανς και non binary ατόμων, αμφισβητώντας την εμπειρία τους, την έμφυλη ταυτότητα και τη διαδικασία προς την αλλαγή φύλου» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Όπως αναφέρεται, κάποιες τρανσοφοβικές συμπεριφορές -όπως το να αποφεύγει κανείς τα τρανς άτομα- είναι πιο έμμεσες ή «διακριτικές». 

Ωστόσο, υπάρχουν και τα σχόλια, φράσεις όπως «είσαι ή άνδρας ή γυναίκα», «ντύνεσαι έτσι για εντυπωσιασμό» ή «προσπαθείς απλώς να δείχνεις ξεχωριστός» που εκφράζουν ευθέως διάκριση και επιθετικότητα.

Επιπλέον, γίνεται σύσταση στο προσωπικό του πανεπιστημίου να αποφεύγει ερωτήσεις που κρύβουν άγνοια, μη συναίσθηση για τις ταυτότητες φύλου.

Επιπλέον, καθηγητές, βοηθοί, λέκτορες κ.ο.κ ενθαρρύνονται να αναφέρονται στα εν λόγω άτομα με τις αντωνυμίες που εκείνα έχουν επιλέξει, αλλά και να φορούν καρφίτσες ή κορδελάκια με το ουράνιο τόξο ώστε να τα κάνουν να νιώσουν ευπρόσδεκτα στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η λίστα οδηγιών ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας τρανς φοιτητών που βίωσαν οι ίδιοι την αμφισβήτηση με τον ένα ή άλλο τρόπο όταν αποκάλυψαν την ταυτότητά τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ