Παναγία των Παρισίων: Για την αποκατάσταση μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες

Παναγία των Παρισίων: Για την αποκατάσταση μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες Facebook Twitter
0

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Παναγία των Παρισίων και κατέκαψε για 14 ώρες τον ναό, προκάλεσε τεράστια καταστροφή, οδηγώντας στην κατάρρευση της οροφής και του πανύψηλου βέλους, σαρώνοντας περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες αλλά ειδικοί εξηγούν πως ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

Δωρεές «μαμούθ»

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας επίσης ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την αναστήλωση, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της είχε προσφέρει το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της, πριν από 140 χρόνια. Παρόμοια πρόθεση εξέφρασε και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές.

Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.


Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.


Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».


«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Πέρα από τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις για τον χρόνο αποκατάστασης, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές: «Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου Ρωσίας και Λευκορωσίας

Σε προηγούμενο ψήφισμα Ευρωβουλευτών, κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης ενώ «παρών» οι Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ