Ουκρανική κρίση - Πούτιν: Υπό εξέταση η αναγνώριση των αυτόνομων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ουκρανική κρίση - Πούτιν: Υπό εξέταση η αναγνώριση των αυτόνομων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης των δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφήνοντας στην ουσία ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αναγνωρίσει το Ντονέτσι και το Λουγκάνσκ.

Το ζήτημα έθεσαν στον Πούτιν οι ηγέτες των δύο αυτών περιοχών, ζητώντας από τον πρόεδρο της Ρωσίας να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως θα εξετάσει το αίτημα να γίνουν ανεξάρτητες οι περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, το οποίο κατέθεσαν οι αυτονομιστές ηγέτες τους, τονίζοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να το τονίσω αυτό, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα εδάφη, δέχονταν bullying, τους βομβάρδιζαν και τους είχαν αποκλεισμένους από τα πάντα. Παράλληλα υποχρέωναν οικογένειες να ζουν σε άσχημες συνθήκες, σε υπόγεια». «Η απόφασή μας θα ανακοινωθεί σήμερα» πρόσθεσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως έχει δεχτεί απειλές και εκβιασμούς από τη Δύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Πούτιν: Ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την απειλή για τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι' αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία. «Γι' αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Την Πέμπτη συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν στη Γενεύη

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 24 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί στη Γενεύη η συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Σεργκέι  Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM