Ουκρανία - Σοϊγκού: Η Ρωσία εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεση - Το Κίεβο μιλά για 20.000 εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Για ένταση των επιθέσεων προειδοποιεί ο Σοϊγκού, 20.000 εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει το Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Δραματικές εξακολουθούν να είναι οι εικόνες που έρχονται από την εμπόλεμη Ουκρανία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό «θρίλερ» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως νεαρός ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Σοϊγκού: Εσκεμμένα επιβραδύνουμε την επίθεση στην Ουκρανία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία, προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Έχει κηρυχθεί επανειλημμένα κατάπαυση πυρός και δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου οι πολίτες να βγουν από περικυκλωμένους οικισμούς. Φυσικά, αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης αλλά αυτό γίνεται εσκεμμένα για να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Σοϊγκού σύμφωνα με το RIA.

Στην Άγκυρα αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο πως θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Χθες έφτασαν στην Άγκυρα, αντιπροσωπείες των δυο σκανδιναβικών κρατών με επικεφαλής τον Υφυπουργό του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Σουηδίας Όσκαρ Στένστρομ και τη Φινλανδή υφυπουργό Εξωτερικών Γιούκα Σαλοβάρα.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί σήμερα με τον Προεδρικό Εκπρόσωπο Ibrahim Kaln και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Sedat Onal.

Για την επίσκεψη που είχε προαναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Ταγίο Ερντογάν είχε πει αρχικά «Θα έρθουν να μας πείσουν; Συγνώμη ας μη κουραστούν», προκαλώντας αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές αυτός είναι και ο λόγος που οι δυο χώρες στέλνουν υφυπουργούς και όχι Υπουργούς, υποβαθμίζοντας το επίπεδο των αποστολών τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM