Ουκρανία - Σοϊγκού: Η Ρωσία εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεση - Το Κίεβο μιλά για 20.000 εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Για ένταση των επιθέσεων προειδοποιεί ο Σοϊγκού, 20.000 εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει το Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Δραματικές εξακολουθούν να είναι οι εικόνες που έρχονται από την εμπόλεμη Ουκρανία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό «θρίλερ» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως νεαρός ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Σοϊγκού: Εσκεμμένα επιβραδύνουμε την επίθεση στην Ουκρανία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία, προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Έχει κηρυχθεί επανειλημμένα κατάπαυση πυρός και δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου οι πολίτες να βγουν από περικυκλωμένους οικισμούς. Φυσικά, αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης αλλά αυτό γίνεται εσκεμμένα για να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Σοϊγκού σύμφωνα με το RIA.

Στην Άγκυρα αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο πως θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Χθες έφτασαν στην Άγκυρα, αντιπροσωπείες των δυο σκανδιναβικών κρατών με επικεφαλής τον Υφυπουργό του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Σουηδίας Όσκαρ Στένστρομ και τη Φινλανδή υφυπουργό Εξωτερικών Γιούκα Σαλοβάρα.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί σήμερα με τον Προεδρικό Εκπρόσωπο Ibrahim Kaln και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Sedat Onal.

Για την επίσκεψη που είχε προαναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Ταγίο Ερντογάν είχε πει αρχικά «Θα έρθουν να μας πείσουν; Συγνώμη ας μη κουραστούν», προκαλώντας αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές αυτός είναι και ο λόγος που οι δυο χώρες στέλνουν υφυπουργούς και όχι Υπουργούς, υποβαθμίζοντας το επίπεδο των αποστολών τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM