Ουκρανία: «Μας έχουν σχεδόν τελειώσει τα πυρομαχικά, βασιζόμαστε σε δυτικά όπλα»

Ουκρανία: «Μας έχουν σχεδόν τελειώσει τα πυρομαχικά, βασιζόμαστε σε δυτικά όπλα» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι παραδέχτηκε ότι η χώρα του χάνει στα μέτωπα και πλέον βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε όπλα της Δύσης για να συγκρατήσει τη Ρωσία. 

«Αυτός είναι πλέον ένας πόλεμος πυροβολικού», είπε ο Σκιμπίτσκι τονίζοντας στον Guardian ότι οι γραμμές επαφής είναι αυτές που θα κρίνουν την εξέλιξη του πολέμου. «Χάνουμε όσον αφορά το πυροβολικό», πρόσθεσε. 

«Τώρα όλα εξαρτώνται από το τι μας δίνει [η Δύση]», σημείωσε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία προβαίνει σε 5.000 έως 6.000 βολές πυροβολικού την ημέρα.

«Έχουμε σχεδόν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά [του πυροβολικού] μας και τώρα χρησιμοποιούμε τυπικά βλήματα του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη παραδίδει επίσης οβίδες χαμηλότερου διαμετρήματος, αλλά καθώς και αυτή "εξαντλείται", η ποσότητα γίνεται μικρότερη».

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι περισσότερες από τις δυνάμεις της Ρωσίας είναι πλέον συγκεντρωμένες στην περιοχή του Ντονμπάς και επιδιώκουν να καταλάβουν τα διοικητικά σύνορα τόσο του Ντόνετσκ όσο και του Λουχάνσκ. Αυτή είναι η περιοχή όπου οι μάχες του πυροβολικού είναι οι πιο σοβαρές. 

Στη βορειοανατολική Ουκρανία, γύρω από το Χάρκοβο, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην άμυνα αφού μια ουκρανική αντεπίθεση τον Μάιο τους απώθησε σε γύρω χωριά. Στο νότο και συγκεκριμένα στα μέτωπα της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, οι Ρώσοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σκάψει ακόμα και τριπλές γραμμές άμυνας για να σιγουρευτούν ότι θα διασφαλίσουν τις θέσεις τους. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

LiFO politics / Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ