Ουκρανία: Η Ρωσία τηρεί σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός, λέει ο Ζελένσκι

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΡΩΣΙΑ Facebook Twitter
Ρωσία και Ουκρανία δήλωσαν ότι σταμάτησαν τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές η μία της άλλης / Φωτ, αρχείου
0

Σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να τηρεί η Ρωσία την κατάπαυση του πυρός στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς το Κίεβο προετοιμάζεται για νέο γύρο τριμερών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει προβεί το τελευταίο 24ωρο σε στοχευμένες επιθέσεις με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, στο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι: «Τα μέτρα αποκλιμάκωσης συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης του κοινού στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και στην πιθανή έκβασή τους. Ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί».

Ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών με Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη στο Αμπού Ντάμπι.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για πραγματικά βήματα. Πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη. Θεωρούμε ότι το διμερές έγγραφο εγγυήσεων ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρες και αναμένουμε περαιτέρω ουσιαστική εργασία σε έγγραφα που σχετίζονται με την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι σταμάτησαν τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές η μία της άλλης, ωστόσο διαφώνησαν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκεχειρίας. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποβάλει προσωπικό αίτημα στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να σταματήσει τις επιθέσεις στο Κίεβο έως την 1η Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η εκεχειρία επρόκειτο να διαρκέσει μία εβδομάδα, με έναρξη στις 30 Ιανουαρίου.

Ουκρανία: Επιβεβαιώθηκαν οι συνομιλίες με Ρωσία και ΗΠΑ

«Ο δεύτερος κύκλος» των διαπραγματεύσεων, που επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί χθες Κυριακή, «θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη (...) στο Αμπού Ντάμπι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος εξήγησε πως η μετάθεση αυτή οφείλεται στην ανάγκη να συντονιστούν τα προγράμματα εργασίας των τριών πλευρών. Επιβεβαίωσε, με αυτόν τον τρόπο, την ανακοίνωση που έκανε χθες, Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων αυτών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Ιανουαρίου, χωρίς να καταλήξει σε σημαντικό διπλωματικό αποτέλεσμα. Ο δεύτερος κύκλος επρόκειτο να λάβει χώρα την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία και η Ουκρανία κατάφεραν μέχρι τώρα να μειώσουν τις διαφορές τους σε ορισμένα θέματα, αλλά δεν έχουν κάνει αντίστοιχη πρόοδο σε ό,τι αφορά πιο πολύπλοκα, όπως τα αποκάλεσε, ζητήματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δήλωσε ακόμη ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τίποτα να προσθέσει σε ό,τι έχει ειπωθεί προηγουμένως σχετικά με μια παύση στα πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δήλωσαν την Παρασκευή ότι σταμάτησαν τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές η μία της άλλης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM