Ουιγούροι της Κίνας: Υπό κράτηση επειδή έχουν μούσι, φορούν μαντίλα, μπαίνουν στο ίντερνετ

Ουιγούροι της Κίνας: Υπό κράτηση επειδή έχουν μούσι, φορούν μαντίλα, μπαίνουν στο ίντερνετ Facebook Twitter
Πώς οι κινεζικές αρχές καθόρισαν την μοίρα χιλιάδων Ουιγούρων (Φωτογραφία αρχείου EPA)
1

Ένα έγγραφο που αποκαλύπτει το BBC δίνει την πιο ισχυρή εικόνα για το πώς η Κίνα καθόρισε την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων Ουιγούρων, των μουσουλμάνων που κατέληξαν σε ένα δίκτυο στρατοπέδων.

Αυτό το έγγραφο των 137 σελίδων περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες για 3.000 και πλέον ανθρώπους από την Σινγιάνγκ, περιοχή στη βορειοδυτική Κίνα και εκθέτει με απίστευτες λεπτομέρειες όλες τις πλευρές της καθημερινότητάς τους.

Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πόσο συχνά προσεύχονται, πώς ντύνονται, με ποιον έρχονται σε επαφή και πώς συμπεριφέρονται τα μέλη της οικογένειάς τους. Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία στον τρόπο αντιμετώπισης των Ουιγούρων, υποστηρίζοντας ότι καταπολεμά την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Η λίστα αφορά τις λεπτομέρειες από τις έρευνες που έχει γίνει για 311 ανθρώπους. Τα αρχεία καταγράφουν το υπόβαθρό τους, τις θρησκευτικές συνήθειες και τις σχέσεις με πολλούς εκατοντάδες συγγενείς, γείτονες και φίλους. Για κάθε έναν από αυτούς τους ανθρώπους στον περίγυρό τους, υπάρχουν επίσης σημειώσεις για το πόσο συχνά προσεύχονται, αν έχουν μπει σε εγκλεισμό ή αν έχουν πάει στο εξωτερικό.

Στην τελευταία στήλη του αρχείου υπάρχει η ετυμηγορία, δηλαδή αν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν σε εγκλεισμό ή να αφεθούν ελεύθεροι. Επίσης, σε περιπτώσεις που έχουν απελευθερωθεί, υπάρχει ετυμηγορία για το αν πρέπει να μπουν ξανά σε στρατόπεδο. Κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον ισχυρισμό της Κίνας ότι τα στρατόπεδα είναι απλά σχολεία.

Οι «κατηγορίες» σε βάρος των εγκλείστων

Τα αρχεία περιλαμβάνουν την περίπτωση 38χρονης γυναίκας, που εστάλη σε στρατόπεδο επανεκπαίδευσης για έναν βασικό λόγο: πριν από μερικά χρόνια φορούσε μαντίλα. Η Helchem είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις αυθαίρετης αναδρομικής τιμωρίας.

Άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση απλά επειδή έκαναν αίτηση για διαβατήριο, κάτι που αποδεικνύει ότι ακόμη και η πρόθεση ταξιδιού στο εξωτερικό θεωρείται σημάδι ριζοσπαστικοποίησης στη Σινγιάνγκ. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο 34χρονος Memettohti, που τέθηκε υπό κράτηση μόνο για αυτόν τον λόγο, παρότι περιγράφεται ως άτομο που δεν αποτελεί λογικό κίνδυνο.

Ο 28χρονος Nurmemet εστάλη για «επανεκπαίδευση» επειδή έκανε κλικ σε ένα link στο διαδίκτυο και άθελά του μπήκε σε ξένη ιστοσελίδα. Και στη δική του περίπτωση δεν υπήρχαν άλλες παρατηρήσεις για τη συμπεριφορά του.

Για άλλους, δεν υπήρχε καν μια αιτιολόγηση. Μάλιστα, για 88 ανθρώπους ο μοναδικός λόγος εγκλεισμού ήταν ότι χαρακτηρίστηκαν ως «αναξιόπιστοι».

Στην περίπτωση του 65χρονου Yusup αποφασίστηκε η συνέχιση της «εκπαίδευσης», επειδή οι κόρες του φορούσαν μαντίλα και μπούρκα το 2014 και το 2015 και ο γιος του έχει ισλαμικές πολιτικές τάσεις.

Συχνή αναφορά στα «παραπτώματα»- τα οποία είναι πολλαπλά στις περισσότερες περιπτώσεις- είναι η παραβίαση των αυστηρών κανόνων οικογενειακού προγραμματισμού που ισχύουν στην Κίνα. Το να έχεις πολλά παιδιά θεωρείται ξεκάθαρο σημάδι ότι οι Ουιγούροι βάζουν την πίστη τους πάνω από την υπακοή στο κράτος.

Σε ένα άτομο για το οποίο έγινε έρευνα αναφέρεται πως ο πατέρας του είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια εγκλεισμού επειδή είχε «δίχρωμο παχύ μούσι και οργάνωνε μια ομάδα θρησκευτικών μελετών». Γείτονας τιμωρήθηκε με 15 χρόνια επειδή επικοινώνησε στο διαδίκτυο με ανθρώπους που είναι στο εξωτερικό. Σε 100 περιπτώσεις αναφέρεται ως πρόβλημα η «θρησκευτική ατμόσφαιρα στο σπίτι».

«Αυθεντικό το έγγραφο»

Το συγκεκριμένο αρχείο είναι αποτέλεσμα διαρροής. Ο δρ. Αντριαν Ζενζ, του ιδρύματος για τα θύματα του κομμουνισμού με έδρα την Ουάσινγκτον, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αναλυτές επί των πολιτικών της Κίνας στην Σινγιάνγκ. Και εκτιμά ότι αυτό το έγγραφο είναι αυθεντικό.

Το 90% των 311 βασικών υπόπτων είτε έχουν απελευθερωθεί ή αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, σύμφωνα με το έγγραφο. Όμως, ο δρ. Ζενζ επισημαίνει ότι τα στρατόπεδα επανεκπαίδευσης είναι ένα μόνο κομμάτι του ευρύτερου συστήματος εγκλεισμών. Και το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού, παραμένει άγνωστο για τον έξω κόσμο.

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ ενθυμούμαι τον Πάγκαλο ως ΥπΕξ να πηγαίνει στην Κίνα και να δουλειά οι Κινέζοι ότι έτσι όπως εμείς οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους τους Τούρκους έτσι αντιμετωπίζουν και αυτοί.Οι Ουιγούροι είναι Τούρκοι οι οποίοι κάποτε επέδραμαν κατά της βυζαντινής αυτοκρατορίας.That being said, είναι γνωστό πως αντιμετωπίζουν τα κατά τόπους ΚΚ τους εχθρούς τους όταν είναι στην κυβέρνηση.