Ουαλία: Τέλος τα χαστούκια από γονείς σε παιδιά- Απαγορεύτηκαν δια νόμου

Ουαλία: Τέλος τα χαστούκια από γονείς σε παιδιά- Απαγορεύτηκαν δια νόμου Facebook Twitter
Τέλος τα χαστούκια σε παιδιά στην Ουαλία (Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI)
2

Σε μπελάδες θα μπαίνει στο εξής, στην Ουαλία, όποιος γονιός σηκώσει το χέρι του και ρίχνει ένα χαστούκι στο παιδί του. Όμως, κάποιοι φωνάζουν για αυτή την απόφαση.


Το τοπικό κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση του χαστουκιού από γονείς σε παιδιά και ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στην Ουαλία από το 2022. Οι υπέρμαχοι αυτής της αλλαγής μιλούν για ιστορική μέρα και για μια απόφαση που θα εμποδίζει πλέον τους γονείς να χρησιμοποιούν σωματική βία ως τιμωρία. Όμως άλλοι αντιδρούν, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους.


Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος που η Ουαλία έκανε αυτό το βήμα και για μια ακόμη φορά βάζει τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο. Οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν υπάρχει χώρος για τη σωματική τιμωρία στη σύγχρονη κοινωνία».


Οι αντιδράσεις


Οι Εργατικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν το νομοσχέδιο, ενώ οι Συντηρητικοί το καταψήφισαν. Με αυτό το νόμο καταργείται η υπεράσπιση της «λογικής τιμωρίας» που ίσχυε από τη βικτωριανή εποχή σε Αγγλία και Ουαλία.


Όμως, δεν το βλέπουν όλοι με καλό μάτι. «Τώρα το κράτος ανακατεύεται στις ιδιωτικές ζωές των οικογενειών. Αυτή η απαγόρευση χαστουκιού θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για όλους μας», δήλωσε η Τζάνετ Φιντς Σοντερς, των Ουαλών Συντηρητικών.


«Η απαγόρευση του χαστουκιού είναι απλά κακή πολιτική. Θα έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά αρνητική παρέμβαση σε καλές οικογένειες, θα αυξήσει την πίεση στις ήδη προβληματικές κοινωνικές υπηρεσίες και δεν θα βοηθήσει σε τίποτα τα παιδιά που πραγματικά κινδυνεύουν με κακοποίηση», είπε από την πλευρά της η Άσλεϊ Φρόλεϊ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι.


Κάποιοι, αναζητώντας τις αρνητικές συνέπειες αυτού του νόμου, φτάνουν στο σημείο να λένε ότι θα αποτρέψει τους ανθρώπους να κάνουν διακοπές στην Ουαλία, ή ότι επισκέπτες που δεν γνωρίζουν αυτή την αλλαγή θα μπουν σε μπελάδες.

«Είναι δύσκολη δουλειά να είσαι γονιός. Θέλουμε οι γονείς να διατηρούν το δικαίωμα να αναθρέψουν τα παιδιά τους όπως επιθυμούν, αλλά θέλουμε να δώσουμε τις παραμέτρους», λέει από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Τζούλι Μόργκαν, υπεραμυνόμενη της νομοθεσίας. «Τίποτα στον νόμο δεν σε εμποδίζει να προστατεύσεις το παιδί σου, να το αρπάξεις όταν τρέχει προς τον δρόμο, να το τραβήξεις όταν πάει να πιάσει μια κούπα που καίει», συμπλήρωσε.


Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM