Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. 

 

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, νωρίτερα είχαν καταγραφεί σημάδια αποκλιμάκωσης στην περιοχή, καθώς τουρκικές ναυτικές δυνάμεις έδειχναν να επιστρέφουν προς τους ναυστάθμους τους. 

 

Λίγο αργότερα ωστόσο, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την έναρξη των σεισμικών ερευνών στα πλαίσια της NAVTEX που η Ελλάδα χαρακτηρίζει παράνομη, και για την οποία έχει κάνει διάβημα διαμαρτυρίας. 

 

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνουν οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας «Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

 

 

Ερντογάν: Ή βγείτε στο πεδίο ή ξεκινήστε διαπραγματεύσεις

 

Σε ομιλία του για τα εγκαίνια δρόμου στην Αμάσια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για το έδαφος και τους φυσικούς πόρους κανενός άλλου, προσθέτοντας: «δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

 

«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα. Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr