Οροθετικός πέθανε στη φυλακή επειδή οι υπάλληλοι δεν του έδιναν τα φάρμακά του

Οροθετικός πέθανε στη φυλακή επειδή οι υπάλληλοι δεν του παρείχαν τα φάρμακά του Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ο 21χρονος οροθετικός Thokozani Shiri πέθανε στη φυλακή καθώς οι αρχές τον παραμέλησαν και δεν του παρείχαν την φαρμακευτική αγωγή που χρειαζόταν, σύμφωνα με έρευνα.

Η έρευνα για τον θάνατό του, η οποία έλαβε χώρα στο ιατροδικαστήριο του Έσσεξ, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Ο νεαρός άνδρας εξέτισε δύο ποινές στο HMP Chelmsford στο Έσσεξ από τις 13 Νοεμβρίου 2017 έως τις 19 Μαρτίου 2018 και από τις 10 Οκτωβρίου 2018 έως τον θάνατό του στις 14 Απριλίου 2019.

Και στις δύο χρονικές περιόδους, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης της φυλακής, Essex Partnership University Trust (EPUT), γνώριζε ότι ήταν οροθετικός.

Ωστόσο, κατά την πρώτη του παραμονή στη φυλακή, ο Shiri δεν εθεάθη σε κλινική για να λάβει τη θεραπεία του για τον ιό HIV παρά μόνο έξι ημέρες πριν από την αποφυλάκισή του και δεν του χορηγήθηκε αντιρετροϊκό φάρμακο, η θεραπεία που καταστέλλει τον ιό και τον καθιστά μη μεταδοτικό.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης παραμονής του στο HMP Chelmsford, οι αρχές της φυλακής και πάλι δεν του παρείχαν τη ζωτική φαρμακευτική αγωγή για μήνες. Του χορηγήθηκε μόλις 19 ημέρες πριν πεθάνει.

Ο Shiri πέθανε τραγικά από λοίμωξη που σχετίζεται με τον ιό HIV στο νοσοκομείο Broomfield στις 14 Απριλίου 2019.

Σύμφωνα με την έρευνα που ακολούθησε, ο Shiri φέρεται να είχε πει σε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο ότι «δεν μπορούσε να αναπνεύσει» και έπρεπε να πάει σε νοσοκομείο, αλλά το ασθενοφόρο κλήθηκε πέντε μέρες αργότερα.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος με τον οποίο μίλησε δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ο γιατρός του Shiri, ο οποίος τον παρακολουθεί εκτός φυλακής, διαβεβαίωσε ότι «Ο HIV είναι αντιμετωπίσιμος. Δεν έπρεπε να συμβεί αυτό».

Η αρμόδια επιτροπή διαπίστωσε ότι «πέντε ξεχωριστές παραλείψεις από πλευράς αρχών» προκάλεσαν τον θάνατο του Shiri, συμπεριλαμβανομένης της μη παροχής φαρμάκων κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων φυλάκισης και της μη μεταφοράς του σε κλινική.

Όταν ο Shiri μεταφέρθηκε τελικά στο νοσοκομείο, τέθηκε σε τεχνητό κώμα προτού η μητέρα του μπορέσει να τον δει. Παρέμεινε σε κώμα μέχρι το θάνατό του. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε τεχνητό κώμα, ήταν με χειροπέδες και αλυσοδεμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Σε μια καταδικαστική έκθεση, η Διαμεσολαβήτρια Φυλακών και επίτροπος για την Προστασία των Κρατουμένων, Sue McAllister περιέγραψε τη φροντίδα του Shiri ως «απαράδεκτα κακή».

«Πρόκειται για μια περίπτωση στην οποία ένας νεαρός άνδρας πέθανε με αποτρεπτικό θάνατο ως αποτέλεσμα αυτού που μπορώ να περιγράψω μόνο ως παραμέληση» ενώ σημείωσε ότι και η μητέρα του αντιμετωπίστηκε από το προσωπικό της φυλακής με αναισθησία».

Η οικογένεια του Shiri είπε σε δήλωση που δόθηκε από το δικηγορικό γραφείο Leigh Day ότι «Ο Thoko ήταν ακριβώς όπως κάθε νέος – αγαπούσε τη ζωή, τους φίλους και την οικογένειά του.

»Εξερευνούσε τι είχε να του προσφέρει ο κόσμος, αλλά κατέληξε στη λάθος πλευρά του νόμου, με αποκορύφωμα μια ποινή βραχυπρόθεσμης στέρησης της ελευθερίας του. 

»Ως οικογένεια είχαμε μεγάλες ελπίδες ότι αυτό θα του επέτρεπε να σκεφτεί και να κοιτάξει σε ένα καλύτερο μέλλον.»

Με πληροφορίες του PinkNews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ