«Όργιο» απάτης στο Instagram: 1 στα 5 επώνυμα προϊόντα που πωλούνται είναι «μαϊμού»

«Όργιο» απάτης στο Instagram: 1 στα 5 επώνυμα προϊόντα που πωλούνται είναι «μαϊμού» Facebook Twitter
0

Απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων πωλούνται σωρηδόν και κατά κόρον μέσω Instagram, δημιουργώντας παράπλευρα προβλήματα στους διαχειριστές της σελίδας, αφού χιλιάδες χρήστες πέφτουν καθημερινά θύματα απάτης. «Μαϊμού» τσάντες Chanel, απομιμήσεις φορεμάτων Gucci και αντιγραφές αθλητικών παπουτσιών Adidas: όλα πωλούνται ως γνήσια και πανάκριβα κομμάτια σε ανυποψίαστους πελάτες. 

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας Ghost Data (στοιχεία Απριλίου 2019), το 20% όλων των προϊόντων που πωλούνται στο Instagram ως γνήσια είναι απομιμήσεις. Μάλιστα οι αναλυτές εντόπισαν περισσότερους από 50.000 εμπορικούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα που πουλούν αποκλειστικά «μαϊμού» προϊόντα.

Η εξάπλωση της απάτης είναι τρομακτική αν αναλογιστεί κανείς πως, από το 2016, έχει σημειωθεί αύξηση 171%, από τους 20.000 λογαριασμούς που είχαν εντοπιστεί το 2016. Στην πλειονότητα τους, οι απομιμήσεις είναι αντιγραφές ακριβών προϊόντων μόδας και ειδών πολυτελείας. 

Εκατομμύρια προσφορές - απατές

Fake λογαριασμοί από δήθεν γνωστούς οίκους μόδας, είναι ιδιαιτέρως ενεργοί στο Instagram, έχοντας γεμίσει την πλατφόρμα με περισσότερα από 65 εκατομμύρια παραπλανητικές αγγελίες, προσφορές αναρτήσεις, ανεβάζοντας περίπου 1,6 εκατομμύρια Insta-stories κάθε μήνα. Υπολογίζεται πως τα ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις απομιμήσεων, παγκοσμίως, ξεπερνούν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.  

Η διαδικτυακή αγορά μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς και το πρόβλημα απασχολεί πλέον τις κυβερνήσεις των κρατών. Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ενεργοποιεί μία σειρά από υπηρεσίες και οργανισμούς, που στους επόμενους μήνες θα καταστρώσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου απομιμήσεων. 

Οι ετήσιες απώλειες των μεγάλων οίκων μόδας - μόνο από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις - εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πιο δημοφιλείς, ακριβές (και περιζήτητες) μάρκες όπως οι Louis Vuitton, Chanel, Gucci, Nike, Fendi και Balenciaga.

Πέρα όμως από τη ζημιά στη φήμη και την αξιοπιστία των γνωστών εταιρειών, η ανησυχία εντείνεται και για έναν ακόμα λόγο, ίσως πιο σοβαρό, αφού εκτιμάται ότι πολλά από αυτά τα δισεκατομμύρια του παραεμπορίου χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και δραστηριότητες εγκληματιών. 

Το πρόβλημα φυσικά δεν εντοπίζεται μόνο στο Instagram αφού οι ίδιοι απατεώνες δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες και δέχονται πληρωμές μέσω WeChat, PayPal, και Venmo, κάτω από το «ραντάρ» των ελεγκτικών αρχών.

Με πληροφορίες από Vox

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM
Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM