Οργή στο Μεξικό για εισαγγελέα που ζητά εντάλματα σύλληψης για 31 επιστήμονες

Οργή στο Μεξικό για εισαγγελέα που ζητά εντάλματα σύλληψης για 31 επιστήμονες Facebook Twitter
Επιστήμονες κατηγορούν τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ότι προσπαθεί να τους φιμώσει (Πηγή φωτό ΑP)
0

Την οργή της επιστημονικής κοινότητας του Μεξικού έχει προκαλέσει το αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για 31 επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, με κατηγορίες για οργανωμένο έγκλημα, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση. 

Δικαστής της φυλακής υψίστης ασφαλείας Altiplano- από όπου απέδρασε ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν το 2015- αρνήθηκε να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης. Όμως, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας αμέσως ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να το ζητήσει για τρίτη φορά. 

Καθηγητές πανεπιστημίου έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση νόμου που δεν επιτρέπει στα μέλη συμβουλευτικού συμβουλίου να παίρνουν χρήματα από κρατικά επιστημονικά κονδύλια. Όμως, ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2019 και οι επιστήμονες έλαβαν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια πριν χρόνια, όταν αυτό ήταν προφανώς νόμιμο. Οι εμπλεκόμενοι αρνούνται ότι τα κονδύλια ήταν παράνομα ή ότι έγινε κατάχρηση. 

Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί περιγράφουν τις διώξεις ως μία προσπάθεια να τους φιμώσουν, καθώς η διοίκηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιβάλλει τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας και αγνοεί την επιστήμη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

«Το μήνυμα από το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας και τον εισαγγελέα προς την επιστημονική κοινότητα είναι ισχυρό και ξεκάθαρο: αν σκέφτεστε διαφορετικά από εμάς, είναι καλύτερο να βρείτε κάτι άλλο να κάνετε», έγραψε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Χαβιέρ Απαρίθιο, στην εφημερίδα Excelsior. 

Οι κατηγορίες αυτές έχουν οξύνει την κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα. Ο Λόπες Ομπραδόρ ρευστοποίησε δημόσια καταπιστεύματα που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής και επιστημονικής έρευνας- ισχυριζόμενος διαφθορά- και υποστήριξε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τα μέτρα ανακούφισης για την πανδημία.  

Με πληροφορίες από Guardian/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ