Οργή έχει προκαλέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέφτηκε χθες την Μαρμαρίδα, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες δασικές φωτιές των τελευταίων ημερών στην Τουρκία. 

 

Οι εικόνες με τον Τούρκο πρόεδρο να μοιράζει τσάι στους πυρόπληκτους πολίτες, ενώ περνούσε με λεωφορείο από τις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταστροφών έχουν προκαλέσει αίσθηση. 

 

Μεταξύ, άλλων ο Ερντογάν επανέλαβε τα περί δολιοφθοράς για τα αίτια των πυρκαγιών, επιχειρώντας ταυτόχρονα να κατευνάσει την οργή πολιτών και τις σφοδρές επικρίσεις για μη επαρκή εναέρια υποστήριξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

 

 

«Πετάξατε τσάι στα κεφάλια των ανθρώπων που η καρδιά τους "καίγεται". Η κατάστασή σας δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι της ιατρικής. Παραπέμπω αυτόν τον πρόεδρο, ο οποίος ρίχνει τσάι σε ανθρώπους των οποίων η πατρίδα καίγεται και των οποίων η καρδιά καίγεται, στους τούρκους γιατρούς», σχολίασε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα».

 

Τα «δώρα» του Ερντογάν πυροδότησαν οργισμένες αντιδράσεις και στα τουρκικά social media, όπου χρήστες εξέφρασαν την οργή τους, δημοσιεύοντας μεταξύ άλλων φωτογραφίες με πυροσβέστες αλλά και τις φωτιές, με το hashtag «πάρε το τσάι σου και φύγε». 

 

 

«Ο κόσμος που υποφέρει έφαγε τσάι στο κεφάλι», σχολίασε ένας χρήστης, ενώ αρκετοί επέκριναν επίσης το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος επιθεωρούσε τις πυρκαγιές από το προεδρικό αεροσκάφος και όχι από εδάφους. 

 

«Αναρωτιέμαι πότε ο πρόεδρος θα αρχίσει να πετάει τσάι από αεροπλάνα», σημείωσε ένας χρήστης, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του Ερντογάν με τον υπουργό Εσωτερικών ενώ πετούσαν πάνω από πυρόπληκτες περιοχές.  

 

 

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ήρθε εν μέσω πυρών κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ η έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης κατά της κυβέρνησης αποτυπώθηκε και κατά την προχθεσινή περιοδεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, όπου έγινε αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών.