ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οργή, φόβο και απόγνωση προκάλεσε στους Μουσουλμάνους η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Οργή, φόβο και απόγνωση προκάλεσε στους Μουσουλμάνους η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Νόμιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών βυθίστηκαν σε απελπισία στην προοπτική του να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να παραμείνουν χωρισμένοι από τα μέλη της οικογένειας τους, παγιδευμένοι στο εξωτερικό. Οι δικηγόροι για θέματα μετανάστευσης εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να βοηθήσουν ταξιδιώτες να επιστρέψουν.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στην Αμερική», δήλωσε στο Reuters ο 33χρονος Mohammad Hossein Ziya, ο οποίος ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2011, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν για τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Ο Ziya, ο οποίος ζει στη Βιρτζίνια, έχει πράσινη κάρτα και προγραμμάτιζε να ταξιδέψει στο Ντουμπάι την επόμενη εβδομάδα για να δει τον ηλικιωμένο πατέρα του. «Δεν μπορώ να πάω πίσω στο Ιράν και είναι πιθανό ότι δεν θα είμαι σε θέση να επιστρέψω εδώ, το μέρος που είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου», είπε.

Ο Saleh Taghvaeian, 36 ετών, διδάσκει διαχείριση των γεωργικών υδάτινων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, είπε ότι φοβόταν πως η σύζυγός του δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει από το Ιράν μετά από την επίσκεψη που έκανε εκεί. «Στο Ιράν δεν τους επετράπη να μπουν στο αεροπλάνο», είπε.

Στο Κάιρο, πέντε ιρακινοί επιβάτες και ένας πολίτης Υεμένης είχαν αποκλειστεί από την επιβίβαση σε πτήση της EgyptAir με προορισμό τη Νέα Υόρκη το Σάββατο, αναφέρουν πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Η Ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM δήλωσε το Σάββατο πως είχε αρνηθεί τη μεταφορά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επτά επιβάτες μουσουλμανικών χωρών.

Τουλάχιστον τρεις δικηγόροι από το Διεθνές Πρόγραμμα βοήθειας Προσφύγων ήταν στο σαλόνι αφίξεων του αεροδρομίου John F. Kennedy της Νέας Υόρκης για να συνδράμουν σε περιστατικά αντιμετώπισης των περιορισμών και να δώσουν συμβουλές.

Οι ταξιδιώτες είχαν αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά σημεία εισόδου και οι δικηγόροι της μετανάστευσης συμβουλεύαν τους πελάτες να αλλάξουν προορισμό τους για πιο επιεική αεροδρόμια, δήλωσε ο Yegani, ο οποίος συνεργάζεται με την Αμερικανική Ένωση Μετανάστευσης Δικηγόρων.

Ο ένας από τους ιρακινούς πρόσφυγες που κρατείτο στο αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης κατ΄εφαρμογήν του διατάγματος Τραμπ, ο Χαμίντ Χαλίντ Νταρουίς έγινε δεκτός στο αμερικανικό έδαφος χωρίς εξήγηση, ανακοίνωσε ο συνήγορός του Μαρκ Ντος. Οι δύο Ιρακινοί είχαν εργασθεί για την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ. «Είμαστε ευγνώμονες για την απελευθέρωση του κ. Νταρουίς», δήλωσε ο δικηγόρος του προσθέτοντας ότι ένδεκα ακόμη άνθρωποι κρατούνται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, τουλάχιστον μία οικογένεια προσφύγων κρατείται στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση στα υπόλοιπα αεροδρόμια της αμερικανικής επικράτειας.


Αγνωστο είναι επίσης πόσοι επιβάτες εμποδίσθηκαν να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα διάφορων αεροπορικών εταιρειών που είχαν ως προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, κάτοχοι πράσινης κάρτας, που έλειπαν στο εξωτερικό βρίσκονται τώρα σε αδυναμία να επιστρέψουν.


Το διάταγμα του Τραμπ έχει προκαλέσει απόλυτο χάος και έχει χωρίσει οικογένειες, δήλωσε ο Αμπεντ Αγιούμπ, νομικός και πολιτικός διευθυντής της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων.


Το διάταγμα διακόπτει την εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα.


Ο Τραμπ λέει ότι στόχος είναι ο αποκλεισμός «ισλαμιστών τρομοκρατών» και ότι προτεραιότητα εισδοχής θα δοθεί στους χριστιανούς.

Με πληροφορίες από Washington Post/ Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM