«Ώρες στην ουρά για φαγητό και τουαλέτα»: Ρεπορτάζ του BBC στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Αιγαίου

«Ώρες στην ουρά για φαγητό και τουαλέτα»: Ρεπορτάζ του BBC στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Αιγαίου Facebook Twitter
Με την τραγική κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, ασχολείται σε σημερινό αφιέρωμά του το BBC (Φωτογραφία EUROKINISSI)
1

Με την τραγική κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, ασχολείται σε σημερινό αφιέρωμά του το BBC

Χιλιάδες άνθρωποι ζουν «στο χείλος της καταστροφής» γράφει σήμερα το βρετανικό πρακτορείο, που ξεκινά το άρθρο του με την γλαφυρή περιγραφή του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic, έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» στα νησιά του Αιγαίου, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο. 

«Λίγες ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις, η ελληνική Βουλή πέρασε νομοσχέδιο για απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες», σχολιάζει το BBC. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως οι πρόσφυγες θα προστατευτούν χωρίς οι πύλες της Ελλάδας να παραμείνουν ορθάνοιχτες για τον καθένα. Η αντιπολίτευση επικρίνει το νομοσχέδιο και αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις - μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες UNHCR - προειδοποιούν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η ασφάλεια για όσους αναζητούν άσυλο. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο θα ανακόψει όσους δεν δικαιούνται παροχή ασύλου. Η κα Mijatovic επισκέφτηκε πρόσφατα τις δομές φιλοξενίας στη Λέσβο και στη Σάμο. Στη Λέσβο, οι εγκαταστάσεις είναι θεωρητικής χωρητικότητας 2.840 ατόμων αλλά στο εσωτερικό τους διαμένουν πάνω από τους πενταπλάσιους -16.924.

«Η κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει χειροτερέψει δραματικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι αιτούντες άσυλο», λέει η ίδια. Άνθρωποι στήνονται για ώρες σε ουρές για να πάρουν φαγητό ή να πάνε τουαλέτα - όταν κάποια τουαλέτα είναι διαθέσιμη. 

Στη Σάμο, οικογένειες σπρώχνουν βράχους για να κάνουν χώρο στις πλαγιές. «Αυτό δεν έχει πια καμία σχέση με υποδοχή προσφύγων. Είναι μάχη για επιβίωση» λέει τώρα η Ευρωπαία Επίτροπος. Πριν λίγες εβδομάδες μία γυναίκα σκοτώθηκε στην φωτιά που ξέσπασε στα κοντέινερς και η Mijatovich εκφράζονει τον φόβο πως αν δεν βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος περισσότερα τραγικά περιστατικά. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια