Ολλανδία: Μετά τις εκλογές θα συζητηθεί στη Βουλή η μελλοντική σχέση της χώρας με το ευρώ

Ολλανδία: Μετά τις εκλογές θα συζητηθεί στη Βουλή η μελλοντική σχέση της χώρας με το ευρώ Facebook Twitter
0

Η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το ευρώ θα συζητηθεί διεξοδικά στο κοινοβούλιο της χώρας, μετά τις εκλογές του Μαρτίου, αφού οι ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να καταρτιστεί μια αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.


Η πρωτοβουλία να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ολλανδίας να εξετάσει το μέλλον του ευρώ καταγράφεται εν μέσω της ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, κάτι που λαϊκιστικά κόμματα θέλουν να μεταφραστεί σε ψήφους υπέρ τους στις εκλογές που θα διεξαχθούν την 15η Μαρτίου στην Ολλανδία και αργότερα φέτος στη Γαλλία και στη Γερμανία.


Η έκθεση, για την κατάρτιση της οποίας δεν τίθεται κανένας περιορισμός, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα και, εάν ναι, πώς, σημείωσε ο βουλευτής Πίτερ Όμζιχτ.


Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει πώς το ευρώ θα μπορούσε να γίνει σταθερότερο, καθώς και τις «πολιτικές και θεσμικές επιλογές για το μέλλον του». Η γνώμη του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει μεγάλο κύρος στην Ολλανδία.


Ο Όμζιχτ, βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών, είχε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα του κοινοβουλίου με το οποίο ζητήθηκε η έκθεση. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την ολλανδική Βουλή –ομόφωνα– αργά το βράδυ της Πέμπτης.


Κατά τον ίδιο, στην πρωτοβουλία τον οδήγησαν οι ανησυχίες του για τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία πλήττουν τους ολλανδούς αποταμιευτές, ειδικά τους συνταξιούχους, αλλά και οι αμφιβολίες του για το εάν είναι νόμιμο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


Τα ευρήματα του Συμβουλίου δεν θα παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο πριν περάσουν αρκετοί μήνες, όταν η σύνθεσή του είναι βέβαιο πως θα είναι πολύ διαφορετική.


Οι περισσότεροι ολλανδοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ευρωζώνη, αλλά το ευρωσκεπτικιστικό, ακροδεξιό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς αναμένεται να καταγράψει μεγάλα κέρδη. Δεν αναμένεται πάντως να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό ψήφων που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση.


Η πιθανότερη έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία θεωρείται ο σχηματισμός μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας κεντρώων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών, που όπως και άλλα κόμματα εκδηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΚΤ.


«Τα προβλήματα που υπάρχουν με το ευρώ δεν έχουν λυθεί», τόνισε ο Όμζιχτ. «Αυτός είναι ένας τρόπος για μας να εξετάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς ταμπού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM