Ολλανδία: Μετά τις εκλογές θα συζητηθεί στη Βουλή η μελλοντική σχέση της χώρας με το ευρώ

Ολλανδία: Μετά τις εκλογές θα συζητηθεί στη Βουλή η μελλοντική σχέση της χώρας με το ευρώ Facebook Twitter
0

Η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το ευρώ θα συζητηθεί διεξοδικά στο κοινοβούλιο της χώρας, μετά τις εκλογές του Μαρτίου, αφού οι ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να καταρτιστεί μια αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.


Η πρωτοβουλία να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ολλανδίας να εξετάσει το μέλλον του ευρώ καταγράφεται εν μέσω της ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, κάτι που λαϊκιστικά κόμματα θέλουν να μεταφραστεί σε ψήφους υπέρ τους στις εκλογές που θα διεξαχθούν την 15η Μαρτίου στην Ολλανδία και αργότερα φέτος στη Γαλλία και στη Γερμανία.


Η έκθεση, για την κατάρτιση της οποίας δεν τίθεται κανένας περιορισμός, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα και, εάν ναι, πώς, σημείωσε ο βουλευτής Πίτερ Όμζιχτ.


Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει πώς το ευρώ θα μπορούσε να γίνει σταθερότερο, καθώς και τις «πολιτικές και θεσμικές επιλογές για το μέλλον του». Η γνώμη του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει μεγάλο κύρος στην Ολλανδία.


Ο Όμζιχτ, βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών, είχε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα του κοινοβουλίου με το οποίο ζητήθηκε η έκθεση. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την ολλανδική Βουλή –ομόφωνα– αργά το βράδυ της Πέμπτης.


Κατά τον ίδιο, στην πρωτοβουλία τον οδήγησαν οι ανησυχίες του για τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία πλήττουν τους ολλανδούς αποταμιευτές, ειδικά τους συνταξιούχους, αλλά και οι αμφιβολίες του για το εάν είναι νόμιμο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


Τα ευρήματα του Συμβουλίου δεν θα παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο πριν περάσουν αρκετοί μήνες, όταν η σύνθεσή του είναι βέβαιο πως θα είναι πολύ διαφορετική.


Οι περισσότεροι ολλανδοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ευρωζώνη, αλλά το ευρωσκεπτικιστικό, ακροδεξιό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς αναμένεται να καταγράψει μεγάλα κέρδη. Δεν αναμένεται πάντως να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό ψήφων που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση.


Η πιθανότερη έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία θεωρείται ο σχηματισμός μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας κεντρώων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών, που όπως και άλλα κόμματα εκδηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΚΤ.


«Τα προβλήματα που υπάρχουν με το ευρώ δεν έχουν λυθεί», τόνισε ο Όμζιχτ. «Αυτός είναι ένας τρόπος για μας να εξετάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς ταμπού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΡΙ ΣΤΑΙΛΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Διεθνή / Χάρι Στάιλς: Απογοητευμένοι οι φαν με το κόστος των εισιτηρίων της περιοδείας - Το σχόλιο του Λίαμ Γκάλαχερ

Οι τιμές για το «Together, Together World Tour» που προκάλεσαν αντιδράσεις - «Με αυτές τις τιμές, περιμένω ο Χάρι Στάιλς να έρθει μέχρι τη θέση μου και να με φιλήσει»
THE LIFO TEAM
Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Αν δεν επιτευχθεί τελευταία στιγμή συμφωνία με την Τεχεράνη και ο Ντόναλντ Τραμπ δώσει εντολή επίθεσης, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες για τη Μέση Ανατολή αλλά και τον κόσμο
THE LIFO TEAM
Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM