ΟΗΕ: Τουλάχιστον 2,8 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έως τώρα

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 2,8 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έως τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 2,8 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ΟΗΕ. 

Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας.

Πιο αναλυτικά, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει 2.808.792 πρόσφυγες από την Ουκρανία, δηλαδή 110.512 περισσότερους από την προηγούμενη καταμέτρηση, της Κυριακής. Περίπου 127.000 από αυτούς είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Ευρώπη δεν είχε δει τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ.

Έως τώρα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Ουκρανία, σύμφωνα με τη Unicef, που επεσήμανε: «Έχουν ανάγκη την ειρήνη ΤΩΡΑ». 

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί τους μισούς και πλέον πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δηλαδή περίπου 6 στους 10 πρόσφυγες. Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.720.227 άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα προς την αντίστροφη κατεύθυνση. Πρόκειται κυρίως για άνδρες που εργάζονται στην Πολωνία, αλλά επιστρέφουν για να καταταχθούν.

Η Ουγγαρία φιλοξενεί 255.291 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR έως τις 13 Μαρτίου. Στη Σλοβακία έχουν καταφύγει 204.862 άνθρωποι. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 131.365 στις 13 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις αρχές, 297.728 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία από την Ουκρανία, και 198.513 έχουν αναχωρήσει. Επίσης, η Ρουμανία μετρούσε σχεδόν 85.000 πρόσφυγες στις 8 Μαρτίου. Όπως και στην περίπτωση της Μολδαβίας, πολλοί αποφασίζουν να συνεχίσουν την πορεία τους αφού βρεθούν σε ασφάλεια.

Επίσης, η HCR σημειώνει πως από τις 18 έως τις 23 Φεβρουαρίου 96.000 άνθρωποι πέρασαν από τις αυτονομιστικές φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ