ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΟΗΕ για Βαρώσια: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αμετάβλητη η θέση μας

ΟΗΕ για Βαρώσια: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αμετάβλητη η θέση μας Facebook Twitter
Ο ΟΗΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις για τα Βαρώσια (Πηγή φωτό ΑΠΕ/ΜΠΕ)
0

Ο ΟΗΕ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τα Βαρώσια, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

Η θέση του ΟΗΕ σε αυτό το θέμα παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπλήρωσε ο Σιντίκ. Ο αξιωματούχος του Οργανισμού ρωτήθηκε για το ζήτημα, έπειτα από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε το Σάββατο στην Αμμόχωστο για τα Βαρώσια.

Για τη συζήτηση αυτή πήγε στα κατεχόμενα και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος δήλωσε ότι τα Βαρώσια, προάστιο στα νότια της Αμμοχώστου, πρέπει να ανοίξουν επιτέλους. Παράλληλα, χαρακτήρισε τα Βαρώσια τουρκικό έδαφος

Γαλλία: Να συμμορφωθούν όλοι με τα ψηφίσματα

Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια.

«Στις 9 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα 2506 (2020) επίσης επανέλαβε την θέση του ΣΑ για το καθεστώς των Βαρωσίων», ανέφερε σχετικά.

Συμπλήρωσε ότι η Γαλλία περιμένει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να εμπλακούν σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Αντιδρά ο Ακιντζί στη συνάντηση

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αντέδρασε για τη συνάντηση που έγινε για τα Βαρώσια στα Κατεχόμενα.

Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δεν πρέπει να μείνει αδρανής, αλλά θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη, με τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2017, με τη συμμετοχή του τουρκικού ΥΠΕΞ, είχε συμφωνηθεί να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβουλία για τους Μαρωνίτες και να πραγματοποιηθεί «περαιτέρω μελέτη για το περίπλοκο θέμα των Βαρωσίων, το οποίο έχει και διαστάσεις που σχετίζονται με τα Ηνωμένα Έθνη».

Στην πορεία, η τότε «τετραμερής κυβέρνηση» δεν προχώρησε με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ενώ η νυν «κυβέρνηση» ανακοίνωσε χωρίς καμία διαβούλευση με την «προεδρία» την πρωτοβουλία για τα Βαρώσια πέρυσι το καλοκαίρι, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΚΥΠΕ

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM