ΟΗΕ: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μιανμάρ, όπως έγινε στη Συρία- Συστηματική αιματοχυσία από τον στρατό

ΟΗΕ: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μιανμάρ, όπως έγινε στη Συρία- Συστηματική αιματοχυσία από τον στρατό Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Φόβους για γενικευμένη σύρραξη στη Μιανμάρ, όπως έγινε στη Συρία, εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Η Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει αποφασιστικά και σημαντικά μέτρα άμεσα, προκειμένου να αναγκάσει τον στρατό της Μιανμάρ να σταματήσει την εκστρατεία καταπίεσης και αιματοχυσίας που έχει εξαπολύσει εναντίον των πολιτών της χώρας.

 

«Οι δηλώσεις καταδίκης και οι περιορισμένες, στοχευμένες κυρώσεις προφανώς δεν επαρκούν. Οι χώρες με επιρροή πρέπει επειγόντως να ασκήσουν συντονισμένα πίεση στον στρατό, προκειμένου να σταματήσει τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

 

Αναφερόμενη στους δεκάδες θανάτους διαδηλωτών που καταγράφηκαν στη Μιανμάρ και το περασμένο σαββατοκύριακο έκανε λόγο για «συντονισμένη αιματοχυσία». Μόνο στην πόλη Μπάγκο σκοτώθηκαν 82 άνθρωποι την Παρασκευή και το Σάββατο.

 

«Ο στρατός φαίνεται αποφασισμένος να εντατικοποιήσει την ανηλεή πολιτική βίας ενάντια στους πολίτες της Μιανμάρ, χρησιμοποιώντας αδιακρίτως στρατιωτικό οπλισμό», τόνισε η Μπατσελέτ και προειδοποίησε ότι είναι ξεκάθαρες οι ομοιότητες με την κατάσταση που υπήρχε στη Συρία το 2011.

 

«Και εκεί είδαμε ειρηνικές διαδηλώσεις, που αντιμετωπίστηκαν με αχρείαστη και ξεκάθαρα δυσανάλογη βία. Η στυγνή, επίμονη καταπίεση του λαού από το κράτος οδήγησε κάποιους στο να πάρουν τα όπλα και ακολούθησε μια κατακόρυφη αύξηση της βίας που επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Μπατσελέτ.

 

Θύμισε παράλληλα ότι ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει το 2011 ότι η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει ενωμένα και με αποφασιστικότητα θα είναι καταστροφική για τη Συρία. «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δείξει ακριβώς πόσο φρικτές έχουν υπάρξει οι συνέπειες για εκατομμύρια πολίτες», υπογράμμισε.

 

«Φοβάμαι πως η κατάσταση στη Μιανμάρ οδεύει προς μια γενικευμένη σύρραξη. Οι χώρες δεν πρέπει να επιτρέψουν να επαναληφθούν τα θανάσιμα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, στη Συρία και αλλού», τόνισε.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισημαίνει πως το σαββατοκύριακο υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για χρήση χειροβομβίδων και πυρά όλμων στην πόλη Μπάγκο. Επίσης, οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να βοηθήσει τους τραυματισμένους, ενώ ζητούν 85 δολάρια από τις οικογένειες προκειμένου να τους παραδώσουν τις σορούς των νεκρών.

 

Την ίδια ώρα, κάποιοι πολίτες καταφεύγουν πλέον στη χρήση αυτοσχέδιων όπλων για να αμυνθούν, ενώ έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ενόπλων ομάδων σε αρκετές περιοχές όπου οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν αεροπορικές επιθέσεις, σκοτώνοντας και εκτοπισμένους πολίτες.

 

Παράλληλα συνεχίζονται οι συλλήψεις στη Μιανμάρ. Τουλάχιστον 3.080 πολίτες είναι υπό κράτηση αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο έπειτα από μυστικές δίκες. Οι τέσσερις από αυτούς είναι διαδηλωτές και οι 19 κατηγορούνταν για πολιτικά και ποινικά αδικήματα.

 

Εξαιτίας των μαζικών συλλήψεων εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάζονται να κρύβονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές κάνουν έρευνα για τον εντοπισμό δημοσιογράφων, ακτιβιστών και διάσημων, σε πολλές περιπτώσεις απλά επειδή εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη χούντα στο διαδίκτυο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM