ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν και η πανδημία χειροτερεύει την κατάσταση

ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν και η πανδημία χειροτερεύει την κατάσταση Facebook Twitter
0

Η κρίση του υποσιτισμού συνεχίζει να πλήττει την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με την πανδημία του κορωνοϊού να οξύνει την κατάσταση και να την ωθεί στα χειρότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με έκθεση τω Ηνωμένων Εθνών, σε μόλις ένα χρόνο -- από το 2019 έως το 2020 -- ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την πείνα στην περιοχή αυξήθηκε κατά 30%. Μήνες lockdown και ταξιδιωτικοί περιορισμοί έπληξαν ιδιαίτερα τις ανεπίσημες θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή όπου η έλλειψη εργασίας τη μια μέρα μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχεις να φας την επόμενη. 

Όπως διαπιστώνει ο ΟΗΕ, οι γυναίκες πεινούν περισσότερο από τους άνδρες σε όλη την περιοχή. Το 2020, περίπου το 42% των γυναικών αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με το 32% των ανδρών. Αυτή η ανισότητα διευρύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η έκθεση, με αύξηση από 6,4% σε 9,6% τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Ο Χούλιο Μπερντεγκέ, περιφερειακός εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) χαρακτήρισε τη συνολική κατάσταση «κρίσιμη», προσθέτοντας ότι η πανδημία έχει εντείνει δραματικά την υπάρχουσα επισιτιστική ανασφάλεια. Η έκθεση του ΟΗΕ υπολογίζει ότι 59,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή υποφέρουν τώρα από πείνα -- το υψηλότερο επίπεδο από το 2000.

Στη Γουατεμάλα, περίπου ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία στο Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, με περίπου το 47% και το 46% του πληθυσμού τους να πεινούν, αντίστοιχα. Αυτές οι τρεις χώρες, γνωστές ως το Βόρειο Τρίγωνο, είναι οι περιοχές που φτάνουν καραβάνια μεταναστών που κατευθύνονται προς τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Στη Νότια Αμερική, η Αργεντινή γνώρισε την πιο δραστική αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, με περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού να αντιμετωπίζει περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης που επανέφερε το υπερπληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, η άλλη πλευρά του «νομίσματος» μαστίζει την περιοχή: Η παχυσαρκία. Περίπου 106 εκατομμύρια άνθρωποι -- ή ένας στους τέσσερις ενήλικες -- είναι υπέρβαροι, με την παιδική παχυσαρκία να συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση.

«Με τις υπηρεσίες διαταραγμένες και τα μέσα διαβίωσης κατεστραμμένα, οι οικογένειες δυσκολεύονται περισσότερο να βάλουν υγιεινά τρόφιμα στο τραπέζι, αφήνοντας πολλά παιδιά πεινασμένα και άλλα υπέρβαρα», δήλωσε ο Jean Gough, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. «Για να μεγαλώσουν τα παιδιά υγιή, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι οικογένειες έχουν πρόσβαση σε προσιτές, θρεπτικές τροφές».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM