ΟΗΕ: Δυσανάλογη η ποινή που επιβλήθηκε στον Ασάνζ

ΟΗΕ: Δυσανάλογη η ποινή που επιβλήθηκε στον Ασάνζ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ως «δυσανάλογη» χαρακτήρισε ο ΟΗΕ την ποινή που επιβλήθηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν σήμερα ανησυχία για τη «δυσανάλογη ποινή» των 50 εβδομάδων φυλάκισης που επιβλήθηκε στον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ για την παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του στη Βρετανία.

Ο Ασάνζ κρατείται στην υψίστης ασφαλείας φυλακή Μπέλμαρς «ως εάν να έχει καταδικαστεί για κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα» ανέφερε σε δήλωσή της η επιτροπή εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση προσθέτοντας πως αυτό «φαίνεται να αντιβαίνει στις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας». Χαρακτήρισε την κατηγορία για παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του σχετικά «μικρότερη παραβίαση».

Η επιτροπή, που αποτελείται από πέντε ανεξάρτητους ειδικούς, εξέδωσε γνώμη το 2015 σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ, που είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφού παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείτο για βιασμό κρατείτο αυθαίρετα. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό.

Χθες ο Ισημερινός επιβεβαίωσε την προσωρινή κράτηση ενός 36χρονου Σουηδού, του Όλα Μπίνι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και ο οποίος κατηγορείται για κυβερνοεπιθέσεις. Ο Όλα Μπίνι συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να μεταβεί στην Ιαπωνία στις 11 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία ο Ασάνζ, από τον οποίο ο Ισημερινός ανακάλεσε το άσυλο που του είχε χορηγήσει, συνελήφθη στην πρεσβεία της χώρας αυτής στο Λονδίνο, καταφύγιο για εκείνον από το 2012.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM