ΟΗΕ: Αποτρόπαια η περιφορά των σορών των ομήρων στη Γάζα από τη Χαμάς

ΟΗΕ: Αποτρόπαιη η περιφορά των σορών των ομήρων στη Γάζα από τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

H περιφορά των σορών στην Γάζα είναι αποτρόπαια και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο ύπατος αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ.

Η Χαμάς παρέδωσε σήμερα τα σώματα του μωρού Κφιρ Μπίμπας, του 4χρονου αδερφού του Αριελ, των δύο μικρότερων ομήρων της επίθεσης της 27ης Οκτωβρίου, της μητέρας τους Σίρι και του ομήρου Οντέντ Λίφσιτς κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας εκεχειρίας του περασμένου μήνα.

«Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει ότι οποιαδήποτε παράδοση λειψάνων πρέπει να τηρεί την απαγόρευση της στυγνής, της απάνθρωπης ή της εξευτελιστικής μεταχείρισης και να διασφαλίζει τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των νεκρών και των οικογενειών τους», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Φόλκερ Τουρκ.

«Οι καρδιές μας είναι συντετριμμένες»

Η επιστροφή στο Ισραήλ νεκρών ομήρων είναι μια εθνική τραγωδία και «οι καρδιές μας είναι συντετριμμένες», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, την ώρα που το Ισραήλ περίμενε την επιστροφή των σορών των παιδιών Μπίμπας και της μητέρας τους, συμβόλων για τη χώρα της τραγωδίας της 7ης Οκτωβρίου.

ΟΗΕ: Αποτρόπαιη η περιφορά των σορών των ομήρων στη Γάζα από τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Αγωνία. Πόνος. Δεν υπάρχουν λέξεις», έγραψε ο Χέρτσογκ στο X: «Οι καρδιές μας -οι καρδιές ενός ολόκληρου έθνους- είναι συντετριμμένες. Στο όνομα του Κράτους του Ισραήλ, σκύβω το κεφάλι και ζητώ συγγνώμη. Συγγνώμη που δεν σας προστατεύσαμε αυτή την τρομερή ημέρα. Συγγνώμη που δεν σας φέραμε πίσω στο σπίτι ζωντανούς».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως παρέλαβε σήμερα τις σορούς τεσσάρων ομήρων που περιλαμβάνουν αυτές των δύο παιδιών της οικογένεις Μπίμπας και της μητέρας τους.

Τα φέρετρα σε εξέδρα έστησε η Χαμάς

Νωρίς το πρωί, μαχητές με κουκούλες και οπλισμένοι του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς είχαν εκθέσει πάνω σε μια εξέδρα στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, τέσσερα μαύρα φέρετρα, καθένα από τα οποία έφερνε τη φωτογραφία ενός από τους ισραηλινούς ομήρους.

Πάνω από την εξέδρα, ένα πανό απεικόνιζε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σαν βρυκόλακα. Εκατοντάδες θεατές παρακολουθούσαν τη σκηνή πίσω από ένα φράκτη.

Τα φέρετρα τοποθετήθηκαν στη συνέχεια μέσα σε λευκά οχήματα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, τα οποία τα μετέφεραν και τα παρέδωσαν στον ισραηλινό στρατό.

ΟΗΕ: Αποτρόπαιη η περιφορά των σορών των ομήρων στη Γάζα από τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
ΟΗΕ: Αποτρόπαιη η περιφορά των σορών των ομήρων στη Γάζα από τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
ΟΗΕ: Αποτρόπαιη η περιφορά των σορών των ομήρων στη Γάζα από τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Οι σοροί των ομήρων παραδόθηκαν στο εσωτερικό της λωρίδας της Γάζας σε αντιπροσώπους» του στρατού και της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας, αναφέρεται σε στρατιωτική ανακοίνωση.

Οι σοροί παραδόθηκαν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας στη λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί σε τελετή για την παραλαβή των τεσσάρων σορών, όμως ακύρωσε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM
Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM
Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Διεθνή / Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Δεν μπορούσα να αντισταθώ – ήταν τόσο διασκεδαστικό να το παίξω. Αγαπώ πραγματικά τον Sam· είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, και είναι απίστευτο να τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Έλτον Τζον
LIFO NEWSROOM