Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ "αδειάζουν" την TTIP: Μη ρεαλιστική η συμφωνία επί Ομπάμα

Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ "αδειάζουν" την TTIP: Μη ρεαλιστική η συμφωνία επί Ομπάμα Facebook Twitter
0

O αρχικός στόχος που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ (TTIP ή Tafta) δεν θεωρείται πλέον επιτεύξιμος από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εμπορίου, που συναντήθηκαν σήμερα στη Μπρατισλάβα.


Αυτό επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, τον υπουργό Οικονομίας της Σλοβακίας, Πέτερ Ζίγκα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Δεν είναι ρεαλιστικό» υπογράμμισε ο ίδιος.


Η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, που ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των 28 της Ένωσης, παραδέχθηκε κατόπιν ότι «αυτό θα έμοιαζε όλο και περισσότερο απίθανο». Ο αρχικός στόχος ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, τον Ιανουάριο του 2017. Όμως, οι διαπραγματεύσεις, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών μελών όπως η Γαλλία και η Αυστρία, δεν "παγώνουν" προς το παρόν, πρόσθεσε η Μάλμστρομ.

Κατά τη διάρκεια μια συνάντησης σήμερα, «τουλάχιστον 20» υπουργοί Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με μια πηγή της Ένωσης.


Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν ήδη δηλώσει την στήριξή τους σε μια ανοικτή επιστολή πριν από τη Σύνοδο.


«Είναι η πρώτη φορά που πολλά Κράτη –πιστεύω, σχεδόν τα μισά από τα κράτη μέλη– υπέδειξαν ότι δεδομένης της κατάστασης των πραγμάτων, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και ότι πρέπει, υπό μια νέα αμερικανική διοίκηση, να ξεκινήσουμε σε νέες βάσεις» είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ