Η συμφωνία για το εμπόριο με ΗΠΑ-Καναδά διχάζει την Ευρώπη

Η συμφωνία για το εμπόριο με ΗΠΑ-Καναδά διχάζει την Ευρώπη Facebook Twitter
0

Διχασμένη στέκεται η Ευρώπη απέναντι στις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες TTIP και CETA. Από τη μία πλευρά, οι ηχηρές αντιδράσεις οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και από την άλλη οι βιομηχανίες που πιέζουν για την υπογραφή και την εφαρμογή των συμφωνιών, προκειμένου να αντέξουν στον ανταγωνισμό που δημιουργούν οι εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

 

Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά τίθεται επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου που διεξάγεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στη Μπρατισλάβα. Οι δύο πλευρές αναμένεται να επιδιώξουν να κλείσουν τη συμφωνία μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων και να την υπογράψουν στα τέλη του Οκτωβρίου.

 

Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, η αμφιλεγόμενη συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από 38 εθνικά και τοπικά κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη, διαδικασία που είναι πιθανό να διαρκέσει για κάποια χρόνια. Προκειμένου να καμφθεί και αυτό το εμπόδιο συζητείται το ενδεχόμενο η συμφωνία να ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε προσωρινή βάση μέχρι να αποφανθούν τα κοινοβούλια. Οι υπουργοί στη Μπρατισλάβα αναμένεται να συζητήσουν με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αν τα καταφέρουν κάποια από τα μέρη της συμφωνίας, όπως είναι η μείωση των δασμών, θα εφαρμοστούν ακόμα και από το καλοκαίρι του 2017, ενώ κάποια περισσότερο ακανθώδη σημεία, όπως είναι το σύστημα μέσα από το οποίο θα μπορούν οι εταιρείες να κάνουν αγωγή στις κυβερνήσεις, θα παραπεμφθούν στην κρίση των κοινοβουλίων.

 

Για να υπογραφεί η συμφωνία πρέπει να πουν το «ναι» και τα 28 κράτη μέλη. Αν και η πλειοψηφία των χωρών δείχνει θετικές διαθέσεις, η Αυστρία παρουσιάζεται αποφασισμένη να μην δεχθεί τη συμφωνία. Σημαντικός ως προς στη στάση της Αυστρίας θα είναι ο ρόλος της Γερμανίας, όπου ξεπεράστηκαν οι εσωτερικές διαφωνίες και πλέον στηρίζεται η συμφωνία.

 

«Πρόκειται για την πιο προχωρημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί η Ε.Ε. και ο Καναδάς», έγραψε στο μπλογκ της η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ.

 

Όσοι εναντιώνονται στη συμφωνία, την ονομάζουν Δούρειο Ίππο για την αποδοχή της περισσότερο αμφιλεγόμενης TTIP, δηλαδή της εμπορικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που φαίνεται να έχει κολλήσει σε σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα και τις δημόσιες συμβάσεις. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές φαίνεται να μην συμφωνούν για τις ονομασίες προέλευσης που έχουν υιοθετηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κάποια προϊόντα, όπως είναι η φέτα, αλλά και για τους αμερικανικούς κανονισμούς που προστατεύουν τις εγχώριες εταιρείες σε διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις. Τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν ακόμα και χώρες που αναμένεται να υπερψηφίσουν την CETA.

 

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συνδικάτα θεωρούν ότι και οι δύο συμφωνίες, είναι αντιδημοκρατικές, ότι απειλούν τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας στην Ε.Ε. και ότι είναι πιθανό να μειώσουν τα στάνταρτς της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των τροφίμων.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM