Οι σπηλιές της γαστρονομίας στην Ελβετία

Οι σπηλιές της γαστρονομίας στην Ελβετία Facebook Twitter
0

Το Τιτσίνο είναι το νοτιότερο από τα 26 καντόνια της Ελβετίας και είναι γνωστό για τις «σπηλιές» του, τις σημερινές ταβέρνες των χωριών.

Είναι φυσικές σπηλιές που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και λειτουργούσαν ως οικογενειακά κελάρια, λόγω του εξαιρετικoύ αερισμού. Δεδομένου ότι δημιουργήθηκαν μετά από κατολισθήσεις έχουν πορώδη θεμέλια που εγγυώνται την εσωτερική κυκλοφορία του αέρα σε σταθερή θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ιδανικές ειδικά για παλαίωση κρασιού.

«Εκατοντάδες χρόνια πριν, κάποιες κατσίκες έβαζαν τα κεφάλια τους στις τρύπες των τοιχωμάτων των σπηλαίων, πάνω στα βουνά», εξηγεί η ξεναγός Patricia Carminati. «Σύντομα, οι κτηνοτρόφοι συνειδητοποίησαν ότι το έκαναν για να νιώσουν τον κρύο αέρα και άρχισαν να τις χρησιμοποιούν ως «φυσικά ψυγεία».

Με την πάροδο του χρόνου, οι ντόπιοι άρχισαν να τις διαμορφώνουν εσωτερικά και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έβαλαν πέτρινα τραπέζια, στον προαύλιο χώρο και άρχισαν να πωλούν τα προϊόντα τους», ανέφερε στο BBC ο Alessandro Rezzonico.

Μερικά από τα γνωστά προϊόντα που παράγονται στο Τιτσίνο είναι το «nocino» (λικέρ από καρύδια), το «gazzosa» (ένα ημίγλυκο ανθρακούχο ποτό που παρασκευάζεται με λεμόνια) και το «pepe della Valle Maggia» (πιπέρι από την κοιλάδα Maggia).

Σήμερα, οι σπηλιές είναι συνώνυμο της γαστρονομίας του τόπου και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την οικεία αίσθηση του παρελθόντος της περιοχής, σερβίροντας πλούσιο φαγητό από εποχιακά προϊόντα με συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΒΒC Travel.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM