Οι σκύλοι καταλαβαίνουν πότε τους λέμε ψέματα σχεδόν για τα πάντα, ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που μελέτησαν 260 σκυλιά και κατά πόσο διακρίνουν την ειλικρίνεια στους ανθρώπους. 

 

Σύμφωνα με το phys.org, που επικαλείται έρευνα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, ερευνητές έβαλαν ένα «άγνωστο άτομο» να δώσει σε έναν σκύλο δυο μπολ με τροφή, σε ένα εκ των οποίων υπήρχε κρυμμένη λιχουδιά. Ο άνθρωπος είπε στον σκύλο ποιο μπολ περιείχε την λιχουδιά και ο σκύλος τον άκουσε. 

 

Ο επόμενος «γύρος» ήταν πιο δύσκολος. Οι ερευνητές «επέτρεψαν στους σκύλους να παρατηρούν ενώ ένα δεύτερο άγνωστο άτομο μετακινούσε την λιχουδιά από το ένα μπολ στο άλλο με έναν τρίτο άγνωστο να παρακολουθεί επίσης. Σε άλλες περιπτώσεις, το δεύτερο άτομο απουσίαζε από την αλλαγή».

 

Εκείνο το δεύτερο άτομο «σέρβιρε» στη συνέχεια τα δυο μπολ με τροφή και έλεγε στους σκύλους ποιο περιέχει την λιχουδιά- αυτή τη φορά, ωστόσο, οι σκύλοι δεν υπάκουαν αν δεν ήταν παρών ο άνθρωπος από την φάση μετακίνησης της λιχουδιάς.

 

Επιπλέον, «οι μισοί σκύλοι αγνοούσαν τις συμβουλές των ανθρώπων όταν γνώριζαν από την παρατήρηση ότι τους έδειχναν λάθος μπολ», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι σκύλοι έδειχναν να έχουν επίγνωση, στην προκειμένη περίπτωση, πως οι άνθρωποι έλεγαν ψέματα. 

 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρόμοια πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν επίσης σε μικρά παιδιά, μακάκους και χιμπαντζήδες, και πως οι συγκεκριμένες ομάδες έδειξαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ενηλίκους που έλεγαν ψέματα συγκριτικά με τους σκύλους.