Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη «μητέρα των βομβών»

Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη «μητέρα των βομβών» Facebook Twitter
1
Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη «μητέρα των βομβών» Facebook Twitter
Η πλαγιά του βουνού που δέχτηκε το πλήγμα της MOAB των ΗΠΑ

Oι φωτογραφίες από την απομακρυσμένη περιοχή στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου ο στρατός των ΗΠΑ έριξε τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτει, αποκαλύπτουν εν μέρει τη δύναμη του όπλου, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για το πόσο σημαντικές υλικές ζημιές και πόσες ανθρώπινες απώλειες προκάλεσε.

Φωτογράφοι του Reuters κατάφεραν να πλησιάσουν στο σημείο και επέστρεψαν με τις πρώτες εικόνες από τα σημάδια του βομβαρδισμού στην πλαγιά του βουνού, τα καμμένα δέντρα και κάποια κατεστραμμένα μικρά κτίρια, ίσως σπίτια ή αποθήκες.

Η GBU-43 ή αλλιώς MOAB (Massive Ordinance Air Blast) κατά την επίσημη ονομασία της, ή αλλιώς Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς), η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε στις 13 Απριλίου την περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, καταστρέφοντας ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη «μητέρα των βομβών» Facebook Twitter
Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη «μητέρα των βομβών» Facebook Twitter

Δεδομένου ότι η βόμβα έπεσε σε ένα σύμπλεγμα με σήραγγες, η πρόσβαση στον τόπο ελέγχεται από δυνάμεις των ΗΠΑ που αγωνίζονται με τα αφγανικά στρατεύματα.

Ο στρατός των Η.Π.Α. δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες μάχες εμπόδισαν τα ΜΜΕ ή ανεξάρτητους ερευνητές να επισκεφθούν την περιοχή και οι αφγανοί στρατιώτες δήλωσαν ότι ειδικές δυνάμεις από τις δύο χώρες εξακολουθούσαν να πολεμούν τον εχθρό στην περιοχή.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε την περιοχή από αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Εντός λίγων εκατοντάδων μέτρων από την εμφανή περιοχή ρίψης της βόμβας, τα φύλλα στα δέντρα παρέμειναν άθικτα, διαψεύδοντας μάλλον τις αρχικές προσδοκίες ότι η έκρηξη είχε στείλει ένα καταστρεπτικό κύμα έκρηξης σε απόσταση ενός μιλίου.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη «μητέρα των βομβών» Facebook Twitter
Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη «μητέρα των βομβών» Facebook Twitter
Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη «μητέρα των βομβών» Facebook Twitter

Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 100 μαχητές σκοτώθηκαν, αλλά ο αριθμός αυτός δεν επαληθεύτηκε.

Οι διοικητές των Η.Π.Α. δήλωσαν ότι η βόμβα χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει ένα σύμπλεγμα με υπόγειες σήραγγες και να καταστρέψει νάρκες και άλλες παγίδες των πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους που βρισκόταν στα βουνά.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM