Οι «κινηματογραφικές» επιθέσεις που έχει δεχθεί ο Μαδούρο και η κυβέρνησή του

Οι «κινηματογραφικές» επιθέσεις που έχει δεχθεί ο Μαδούρο και η κυβέρνησή του Facebook Twitter
EPA
0

Επίθεση με χειροβομβίδες από ένα ελικόπτερο, ανταρσία στρατιωτικών, ακόμα και επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά έχει δεχθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο είναι σώος μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε «με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά» στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής χθες Σάββατο στο κέντρο του Καράκας.

Την ώρα που εκφωνεί ομιλία και έπειτα από μια έκρηξη που φάνηκε και στην τηλεοπτική μετάδοση της εκδήλωσης, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, η σύζυγός του Σίλια Φλόρες και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού στρέφουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό εμφανώς ανήσυχοι και έκπληκτοι.

Στη συνέχεια η κάμερα δείχνει πολλές εκατοντάδες στρατιώτες να τρέχουν στη λεωφόρο όπου διεξαγόταν παρέλαση. Μετά διακόπτεται η απευθείας μετάδοση.

«Σήμερα προσπάθησαν να με δολοφονήσουν», δήλωσε αργότερα ο Μαδούρο. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το όνομα του (Κολομβιανού προέδρου) Χουάν Μανουέλ Σάντος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή», πρόσθεσε.

Στη Μπογοτά μια πηγή από την κολομβιανή προεδρία διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του Σάντος.

Επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης

Στις 6 Αυγούστου 2017 περίπου 20 άνδρες, εκ των οποίων τρεις στρατιωτικοί, επιτέθηκαν στη στρατιωτική βάση Παραμακάι, στην πόλη Βαλένσια στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας.

Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκησαν τρεις ώρες και οκτώ συνελήφθησαν ένας από τους οποίους τραυματισμένος. Ο πρώην λοχαγός Χουάν Καγκουαριπάνο Σκοτ και ο υπολοχαγός Τζέφερσον Γκαρσία, που εμφανίστηκαν ως οι εγκέφαλοι της επίθεσης, συνελήφθησαν στις 11 Αυγούστου.

Λίγο πριν την έναρξη της επίθεσης ο Χουάν Καγκουαριπάνο εμφανίστηκε σε βίντεο το οποίο μεταδόθηκε από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Περιστοιχισμένος από ένστολους και βαριά οπλισμένους άνδρες δήλωσε ότι εξεγείρεται εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη τυραννία».

Μετά την επίθεση ο Καγκουαριπάνο κατάφερε να διαφύγει παίρνοντας όπλα από τη βάση. Ο Γκαρσία, που φέρεται να προσέφερε πληροφορίες στους δράστες για τα μέτρα ασφαλείας στη στρατιωτική βάση, επίσης διέφυγε.

Επίθεση με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων

 

Στις 27 Ιουνίου 2017 εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο πρώην αστυνομικός Όσκαρ Πέρες πέταξε πάνω από το Καράκας με ένα ελικόπτερο που είχε κλέψει από την αστυνομία. Μαζί με άλλους ένοπλους άνδρες πέταξαν τέσσερις χειροβομβίδες εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου και άνοιξαν πυρ εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Επτά μήνες αργότερα οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας περικυκλώνουν το κρησφύγετο του Πέρες στο βορειοδυτικό Καράκας. Στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώνεται ο ίδιος και έξι συνεργοί του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM