Οι ΗΠΑ «πολύ απογοητευμένες» από την άρνηση έκδοσης του Ασάνζ - Θα ασκήσουν έφεση

Οι ΗΠΑ «πολύ απογοητευμένες» από την άρνηση έκδοσης του Ασάνζ - Θα ασκήσουν έφεση Facebook Twitter
EΡΑ
0

Τη «μεγάλη του απογοήτεση για την άρνηση της βρετανικής δικαιοσύνης της έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ εξέφρασε, σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αποκαλύπτωντας μάλιστα την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

«Αν και είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την τελική απόφαση του δικαστηρίου, είμαστε ικανοποιημένοι ότι οι ΗΠΑ υπερίσχυσαν σε κάθε νομικό επιχείρημα που προβλήθηκε. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του κ. Ασάνζ σχετικά με πολιτικά κίνητρα, πολιτική δίωξη, δίκαιη δίκη και ελευθερία του λόγου. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ», επισημαίνει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το δικαστήριο για την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

«Υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει»

Σημειώνεται πως Βρετανίδα δικαστής αποφάσισε σήμερα πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει εκεί ποινικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν παραβίαση νόμου περί κατασκοπείας, επειδή, σύμφωνα με την απόφασή της, υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει εξαιτίας των προβλημάτων ψυχικής υγείας του.

«Ελευθέρωσε τον Τζούλιαν, ελευθέρωσε τον Τύπο, ελευθέρωσέ μας όλους»

 

Την ικανοποίηση τους για τη δικαστική απόφαση εξέφρασε η οικογένεια του Τζούλιαν Ασάνζ, δηλώνοντας, ωστόσο,  «εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλει αυτή την απόφαση».

Η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλα Μόρις:

 

«Η σημερινή νίκη είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή. Είμαστε ευχαριστημένοι που το δικαστήριο αναγνώρισε τη σοβαρότητα και την απανθρωπιά αυτού που έχει υποστεί και αυτού που αντιμετωπίζει».

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλει αυτή την απόφαση. Συνεχίζει να θέλει να τιμωρήσει τον Τζούλιαν και να τον εξαφανίσει στην πιο βαθιά και σκοτεινή τρύπα του συστήματος των αμερικανικών φυλακών για το υπόλοιπο της ζωής του».

«Καλώ τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να το σταματήσει αυτό τώρα: Κε Πρόεδρε, ρίξε αυτούς τους τοίχους φυλακής, άφησε τα μικρά μας αγόρια να έχουν τον πατέρα τους. Ελευθέρωσε τον Τζούλιαν, ελευθέρωσε τον Τύπο, ελευθέρωσέ μας όλους». 

Ρεμπέκα Βίνσεντ, διευθύντρια διεθνών εκστρατειών των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα:

«Καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας των σοβαρών ζητημάτων ψυχικής υγείας του. Όμως ανησυχούμε πολύ για την ουσία της απόφασης. Διαφωνούμε με την εκτίμηση της δικαστή πως η υπόθεση αυτή δεν έχει πολιτικά κίνητρα, πως δεν αφορά την ελευθερία του λόγου».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο κ. Ασάνζ έγινε στόχος για τη συμβολή του στη δημοσιογραφία και, μέχρι να αντιμετωπισθούν τα υποκείμενα ζητήματα, άλλοι δημοσιογράφοι, πηγές και εκδότες παραμένουν σε κίνδυνο. Έτσι θα συνεχίσουμε να συνηγορούμε για τα ευρύτερα ζητήματα που διακυβεύονται, μολονότι καλωσορίζουμε το γεγονός ότι ο κ. Ασάνζ δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Έντουαρντ Σνόουντεν, αμερικανός μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος που συνεργάσθηκε με τον WikiLeaks:

«Ευχαριστώ σε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία εναντίον μιας από τις πιο επικίνδυνες απειλές για την ελευθερία του Τύπου εδώ και δεκαετίες...».

«Ας είναι αυτό το τέλος της».

Άλαν Ράσμπριτζερ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας The Guardian που είχε δημοσιεύσει υλικό από τον WikiLeaks:

«Το σκεπτικό της δικαστή ήταν κάθε άλλο παρά μια ηχηρή υποστήριξη του WikiLeaks ή του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας. Όμως η έκβαση της έκδοσης είναι η σωστή και ελπίζω πως οι ΗΠΑ θα παραιτηθούν από την καταδίωξη του Ασάνζ (και του @Snowden) και θα τους αφήσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Κριστίν Ασάνζ, μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ:

«Ικετεύω τον πρόεδρο Τραμπ και τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν να δώσουν εντολή (στους αμερικανούς εισαγγελείς) να σταματήσουν. Η δεκαετής διαδικασία ήταν η τιμωρία. Έχει υποφέρει αρκετά».

Γκλεν Γκρίνγουολντ, αμερικανός δημοσιογράφος που εργάσθηκε με τον Σνόουντεν:

«Δεν ήταν μια νίκη για την ελευθερία του Τύπου. Αντιθέτως: η δικαστής έκανε σαφές πως πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι για να διωχθεί ο Ασάνζ σε σχέση με τη δημοσιοποίηση του 2010».

«Ήταν αντιθέτως ένα κατηγορητήριο εναντίον του παράλογα καταπιεστικού συστήματος των αμερικανικών φυλακών για όσους θεωρούνται 'απειλές' για την ασφάλεια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM