Οι ΗΠΑ χορηγούν ξανά οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους- Απογοήτευση από το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ χορηγούν ξανά οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους- Απογοήτευση από το Ισραήλ Facebook Twitter
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χορηγήσει βοήθεια ύψους 235 εκατ. δολαρίων στους Παλαιστίνιους, ξαναρχίζοντας τη χρηματοδότηση της UNWRA, του προγράμματος του ΟΗΕ που στηρίζει τους πρόσφυγες, όπως και άλλα προγράμματα που είχαν διακοπεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 150 εκατομμύρια μέσω της UNWRA, 75 εκατομμύρια ως οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και άλλα 10 εκατομμύρια μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, για προγράμματα προώθησης της ειρήνης.

 

«Η αμερικανική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ. Χορηγείται κρίσιμη βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, προάγεται η οικονομική ανάπτυξη και στηρίζονται ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο συντονισμός για την ασφάλεια και η σταθερότητα», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δεσμευτεί ότι θα αποκαθιστούσε την οικονομική βοήθεια και ότι θα εργαζόταν για να επαναλειτουργήσει η παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον.

 

Συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να επαναφέρουν, ως προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, τον στόχο της λύσης των δύο κρατών. Μέχρι στιγμής οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές, καθώς περιμένει αφενός να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία) αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, εντός των προσεχών μηνών.

 

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μπλοκάρει σχεδόν όλη την οικονομική βοήθεια, αφού διέκοψε τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2018. Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ με όρους τους οποίους η παλαιστινιακή ηγεσία θεωρούσε ότι της στερούσαν το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο κράτος. Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρισαν εξάλλου τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο Μεσανατολικό.

 

Απογοήτευση από το Ισραήλ

 

Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του μετά την ανακοίνωση του Άντονι Μπλίνκεν.

 

«Εξέφρασα την απογοήτευσή μου και τη διαφωνία μου με την απόφαση να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην UNWRA χωρίς να διασφαλιστεί πρώτα ότι υλοποιούνται ορισμένες μεταρρυθμίσεις, με στόχο κυρίως τον τερματισμό της υποκίνησης (στον αντισημιτισμό) και την αφαίρεση αντισημιτικού περιεχομένου από τα σχολικά προγράμματα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Γκιλάντ Ερντάν.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

THE SIMPSONS ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / «The Simpsons»: Σεναριογράφος της σειράς φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για τις αμερικανικές εκλογές του 2028

Ο Dan Greaney, βραβευμένος με Emmy, είχε γράψει το επεισόδιο, με τίτλο «Bart To The Future», το οποίο «προέβλεψε» την προεδρία του Τραμπ 16 χρόνια πριν αυτή γίνει πραγματικότητα
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM