Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις εκτελέσεις θανατοποινιτών μετά από 17 χρόνια διακοπής

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις εκτελέσεις θανατοποινιτών μετά από 17 χρόνια διακοπής Facebook Twitter
0

Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών από τις ομοσπονδιακές αρχές θα ξαναρχίσουν τη 13η Ιουλίου στις ΗΠΑ, έπειτα από δεκαεπτά χρόνια διακοπής τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μπιλ Μπαρ είχε αναγγείλει πριν από σχεδόν έναν χρόνο την πρόθεσή του να ξαναρχίσουν οι εκτελέσεις κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από ομοσπονδιακά δικαστήρια.


Πέντε εκτελέσεις με θανατηφόρες ενέσεις είχε προγραμματιστεί να γίνουν στη φυλακή Τέρε Χόουτ, στην Ιντιάνα. Την τελευταία στιγμή η δικαιοσύνη αποφάσισε να τις αναβάλει, καθώς οι συνήγοροι των θανατοποινιτών αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του πρωτοκόλλου που προβλεπόταν για τη θανάτωσή τους.

Όμως εφετείο εντέλει ενέκρινε τη χρήση πεντοβαρβιτάλης και ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός έδωσε εντολή να οριστούν νέες ημερομηνίες για τέσσερις καταδικασθέντες. «Το οφείλουμε στα θύματα των φρικτών εγκλημάτων τους», είχε δικαιολογήσει σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Η υπηρεσία φυλακών όρισε ότι οι εκτελέσεις τους θα γίνουν μεταξύ της 13ης Ιουλίου και της 28ης Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις εκτελέσεις θανατοποινιτών μετά από 17 χρόνια διακοπής Facebook Twitter
Οι Wesley Ira Purkey (αριστερά) and Danny Lee είναι ανάμεσα στους τέσσερις θανατοποινίτες που θα εκτελεστούν.

Ο πρώτος θανατοποινίτης που θα εκτελεστεί θα είναι ο Ντάνιελ Λούις Λι, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, που είχε καταδικαστεί το 1999 στην εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες ενός ζευγαριού κι ενός κοριτσιού οκτώ ετών.

Η μητέρα ενός από τα θύματα, η Ερλίν Πίτερσον, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δείξει «επιείκεια» στην υπόθεση. «Δεν βλέπω με ποιο τρόπο το να εκτελεστεί ο Ντάνιελ Λι θα τιμούσε την κόρη μου, αντιθέτως θα κηλιδώσει το όνομά της διότι δεν θα το ήθελε αυτό», είχε εξηγήσει η γυναίκα, η οποία εναντιώνεται στη θανατική ποινή εξαιτίας των θρησκευτικών της πεποιθήσεων.

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις εκτελέσεις θανατοποινιτών μετά από 17 χρόνια διακοπής Facebook Twitter
Ο Daniel Lewis Lee, οπαδός της Άριας φυλής, είχε δολοφονήσει ένα ζευγάρι και την 8χρονη κόρη τους.

Ο Τραμπ δεν έδωσε καμία συνέχεια σε αυτή την έκκληση. Ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται συχνά υπέρ της επέκτασης της επιβολής και της εφαρμογής της θανατικής ποινής, ειδικά για τους δολοφόνους αστυνομικών και τους διακινητές ναρκωτικών.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη των Αμερικανών στη θανατική ποινή έχει μειωθεί: πλέον το 54% τάσσεται υπέρ της επιβολής και της εφαρμογής της σε περιπτώσεις δολοφόνων, ενώ το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 80% στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ελάχιστες πολιτείες, κυρίως στον συντηρητικό νότο, καταφεύγουν ακόμη σε αυτή. 22 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2019.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών, μόλις τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Τιμ Μακβέι, που καταδικάστηκε για την επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι (168 νεκροί το 1995) το 2001. Η πιο πρόσφατη εκτέλεση θανατοποινίτη από τις ομοσπονδιακές αρχές είχε γίνει το 2003.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επανένταξη της Τουρκίας στα F-35: Αναζητούμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επανένταξη της Τουρκίας στα F-35: Αναζητούμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος» τόνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, σε μια διαφορετική από τις προηγούμενες, τοποθέτηση εκ μέρους των ΗΠΑ, για το συγκεκριμένο θέμα
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Θα πρέπει και η Ρωσία να συμφωνήσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών

Διεθνή / Μακρόν: Θα πρέπει και η Ρωσία να συμφωνήσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά και ότι η Ρωσία αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την οικονομική ενίσχυση για την αγορά εμβολίων για τις φτωχές χώρες

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την οικονομική ενίσχυση για την αγορά εμβολίων για τις φτωχές χώρες

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Gavi, η απόφαση των ΗΠΑ μπορεί να σημαίνει ότι 75 εκατομμύρια παιδιά δεν θα λάβουν τους συνήθεις εμβολιασμούς τα επόμενα πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ